Hlavní obsah

Adventní věnec může být i krásnou vánoční dekorací

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neděle 27. listopadu je prvním adventním dnem. Začíná tak příprava na nejkrásnější svátky roku – Vánoce. Většina z nás si v neděli svátečně vyzdobí byt a rozsvítí v oknech vánoční světýlka. Zapálit bychom měli také první svíčku na adventním věnci. I ten může být stylovou vánoční dekorací.

Foto: Profimedia.cz

Adventní věnec

Článek

Lidé si v předvánočním čase své příbytky snažili zdobit již od nepaměti. Už v pohanských dobách si do svých obydlí dávali jehličnaté větve. Ale adventní věnec se objevil poprvé asi v devatenáctém století. V roce 1839 protestantský misionář Johann Wichern provozoval v Hamburku školu pro chudé děti, které ho zahrnovaly dotazy, kdy už konečně budou Vánoce. Proto prý vzal dřevěné kolo, které ozdobil větvičkami a umístil na něj devatenáct malých červených svíček a čtyři velké bílé. Velké se zapalovaly o adventních nedělích a malé ve zbývajících dnech.

Foto: Profimedia.cz

Svíce na adventním věnci mohou mít různou výšku, být různě barevné a také je jedno, jak budou rozmístěné.

Foto: Profimedia.cz

Adventními věnci jsou také ty, které ozdobené věšíme na dveře.

Foto: Profimedia.cz

adventní věnec na dveře

Klasické adventní věnce byly dříve nad stůl zavěšovány na stuhách, ale postupem času se přemístily na svátečně upravené stoly.

Foto: Profimedia.cz

závěsný adventní věnec

Ani v provedení adventního věnce se fantazii meze nekladou.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Klasikou, která se každý rok dobře prodává, je červeno-zelená kombinace se sušeným ovocem.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Josef Somr vypráví o Vánocích

Audioknihy Šťastné a veselé Vánoce, Vánoční pohádky H. CH. Andersena a Vánoce vydává známý herec Josef Somr. Vyprávění je určeno malým i velkým posluchačům.

Výběr článků

Načítám