Hlavní obsah

Adventní trhy v Berlíně kladou důraz na bezpečnost, vzpomínka na teroristický útok je stále živá

Novinky, das

Vánoční trhy v německém Berlíně otevřely své brány. Turisté se mohou těšit hned na několik desítek menších trhů, ale také na ten nejznámější na náměstí Gendarmenmarkt poblíž bulváru Pod Lipami. Všechny přitom kladou velký důraz na bezpečnost, aby se předešlo podobné tragédii z roku 2016, kdy po teroristickém útoku na náměstí Gendarmenmarkt zemřelo 12 lidí, včetně Češky Nadi Čižmárové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Berlíně otevřeli vánoční trhy, kde před třemi lety najel terorista v kamionu do lidíVideo: Reuters

 
Článek

Od teroristického útoku na nejslavnějším berlínském vánočním trhu na náměstí Gendarmenmarkt uběhly již tři roky, přesto je zde bezpečnost stále na prvním místě.

Ne náhodou Berlíňané většinu trhů považují za malé pevnosti, které jsou obehnány betonovými či klecovými zátarasy, aby je nepřekonalo naprosto žádné vozidlo. Mají celou řadu dalších bezpečnostních prvků, včetně policejních hlídek a odklánění dopravy z bezprostřední blízkosti trhů.

Vteřiny útoku v Berlíně. Svědek natočil, jak kamión najíždí do vánočního tržiště

Evropa

Sám berlínský starosta Michael Müller přiznává, že vánoční atmosféra se zde nese ve zcela jiném duchu, než je tomu u jiných adventních trhů ve světě.

„Ačkoliv se snažíme, aby se na trzích lidé bavili, uvědomujeme si, že zejména trh na náměstí Gendarmenmarkt je pro mnohé i pietním místem, kde vzpomínají na své příbuzné a známé, kteří dne 19.12. 2016 přišli o život poté, co do nich najel islámský terorista s kamionem,” upozorňuje starosta.

Jednu svíčku za mámu. Život po útoku v Berlíně, při kterém zemřela Češka, jde dál

Evropa

Na výročí celé události se na náměstí v Gedächtniskirche uskuteční mše. Lidé zde také mohou na oběti zavzpomínat u památníku.

Vídeň láká na tradiční vánoční trhy aktivitami pro celou rodinu

Vánoce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám