Hlavní obsah

V Kroměříži začíná výstava betlémů, nejmenší měří jen tři centimetry

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstaviště Floria v Kroměříži otvírá v sobotu 1. prosince své brány. Až do 16. prosince nabízí velkolepou podívanou v podobě 150 betlémů, mezi nimiž je i unikátní betlém z kroměřížského kostela Sv. Mořice. Na druhý adventní víkend 8. a 9. prosince je pro děti i dospělé připraven program Pohoda Vánoc.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

"Máme tady klasicky vyřezávané dřevěné betlémy, ale také betlémy ze slámy, papíru, látky - modrotisku, keramiky, skla, porcelánu i perníku. Ten nejmenší je dlouhý pouhé tři centimetry. K vidění bude také betlém, umístěný v deset centimetrů veliké napodobenině ořechové skořápky," popsala díla, které jsou všechna dílem šikovných rukou, mluvčí výstaviště Hana Matulová.

Návštěvníci poprvé uvidí zvláštně pojatý betlém Evy Milotové z Kroměříže, ve kterém jsou do pozadí zasazeny dominanty Kroměříže. Betlémy zapůjčil farář Jiří Kupka z Olomouce. 

Vůbec největšími exponáty budou betlémy z kostela Panny Marie a z kostela sv. Mořice z Kroměříže, které mají oba víc než dva metry čtvereční. Autorem betléma z kostela Sv. Mořice je Zdeněk Florian, který ho pro kostel vyřezal v 1. polovině 20 století. Je celý z lipového dřeva, figury jsou 35-50 centimetrů vysoké. "Jde o kostelní betlémy, které budou na výstavišti k vidění pouze od 5. do 10. prosince," upozornila mluvčí. 

Součástí výstavy bude Vánoční jarmark s výrobky tradičních řemesel a zábavným programem pro všechny generace, který se uskuteční ve dnech 8. a 9. prosince. Děti se mohou těšit na bublinovou show, loutková představení nebo kytarový koncert ZŠ Slovan. Zahrají i Kašpárkovi kamarádi, na které naváže slavnostní rozsvícení Vánočního stromu Floria, spojené s překvapením. V neděli pak přijde kouzelník a výstaviště znovu prozáří bubliny vánočních přání.

"Během akce budete moci hlasovat o nejhezčí vánoční stromek, nazdobený dětmi z mateřských i základních škol v Kroměříži, a nebudou chybět ani vánoční stromky k prodeji," přidala pozvání Hana Matulová.

Jesličky

Jesličky neboli betlémy vznikly již v roce 1223, kdy pozval italský šlechtic Giovanni di Velita Františka z Assisi na Vánoce na své panství. Budoucí světec si přál vidět Ježíška, ležícího v nuzném chlévě na seně v jesličkách. Rozhodl se proto tento výjev zobrazit. Vesničany z okolí vesničky Greccio pozval 24. prosince do jeskyně na vrchol skalnatého kopce, kde upravil kapli a výjev z narození Páně zde vytvořil. Tehdy byla vytvořena tradice, přetrvávající po další roky a staletí.

V naší zemi se lidové betlémy rozšířily s reformami Josefa II. na konci 18. století.  

Reklama

Výběr článků

Načítám