Hlavní obsah

Slezskoostravský hrad zve na výstavu 130 betlémů, k vidění budou i kuriozity

Novinky, Ivana Kvasnicová

K Vánocům snad odjakživa patří ozdobený vánoční stromeček, vánoční koledy, vánoční cukroví a vánočka i betlém. Slezskoostravský hrad chystá od 7. prosince v hradní galerii výstavu 130 betlémů z Česka i ze zahraničí. K vidění budou i kuriozity, jako je betlém z mechu nebo na zvířecích kostech.

Foto: Slezskoostravský hrad
Článek

Již po dvanácté se uskuteční výstava betlémů v Ostravě. Nejprve byla výstava prezentována na výstavišti Černá louka v Ostravě (od roku 2000) a po zrekonstruování Slezskoostravského hradu se koná již 8. rokem v hradní galerii. Na rozloze téměř 600 metrů čtverečních bude letos vystaveno zhruba 130 betlémů z ČR a z Polska. Letošní ročník bude prezentovat betlémy novodobé.

"Největší betlém - Třešťský - nám zapůjčil Tomáš Pavlík z Ivančic. Betlém je pět metrů dlouhý, tři metry vysoký a je tvořen z mechu, kořenů a dřevěných figurek. Dále jsou tu betlémy většinou velkých rozměrů, kolem jednoho metru na výšku - pánů Radimce, Leonarda Onderky, Ladislava Krále, řezbáře Milana Jochacyho, velký havířský betlém Tomáše Kudeljnjaka. Polské řezbáře zastupuje Jan Czupryniak Tucholy a Piotr Novicki z Glucholaz," uvedla kastelánka Alena Špetíková.

"Taktéž keramické betlémy zde mají velké zastoupení. Z Polska k nám každoročně doveze velký betlém o rozloze 4 m2 paní Brygida Simka z Zebrzydowic. František Juračka z Holic letos zapůjčil betlém, který je tvořen ze zvonů, betlémy s kouzelnými postavičkami keramiček je dílem paní Dočekalové z Třebotova, Ivy Ryškové z Trojanovic, Hany Pěchulové z Opavy, Jany Trantírkové z Moravské Třebové, Miloslavy Vašíčkové z Třeštiny u Šumperka a dalších. Jako jediné zde budou vystavovány obrázky s vánočními motivy malované na zvířecích kostech zarámované v dřevěných rámečcích od Andrzeje Malece z Polské republiky," dodala Alena Špetíková.

Celá hradní galerie bude jako každý rok svátečně vyzdobena. Letos půjde o "zasněženou přírodu", takže veškerá výzdoba, kterou zde za pomoci Střední zahradnické školy Ostrava nainstalovali, bude pokryta sněhem. V korunách zasněžených stromů budou ukryty loutky, které zapůjčilo Loutkové divadlo Ostrava.

Výstava začne vernisáží v pátek 7. prosince v 17 hodin a skončí 6. ledna v 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám