Hlavní obsah

Rozzářené hanzovní domy i ruské kolo. Z vánočního Bergenu sálá pohoda

Právo, Aleš Fuksa
Bergen

Vánoční pohoda a desetitisíce elektrických svíček na památných domech, turistických atrakcích či na parkových stromech po celém městě charakterizují norský Bergen. Nejen v tomto svátečním čase je ale po Oslu druhé největší město Norska velmi atraktivní destinací pro turisty z celého světa.

BergenVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Atmosféra Vánoc je v Bergenu cítit z prozářených domů i svátečně upravených výloh, ale hlavně z místních vánočních trhů, před jejichž vstupem ční nad hlavní bránou nápis Bergen Julemarked.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pobřežní hanzovní domy ve vánočním Bergenu

Nechybí dětský dobový kolotoč, dominantou je nasvícené ruské kolo a před ním jednotlivé uličky vánočních trhů, kde mohou lidé nakoupit dárky pod stromek či jen pochutiny ke svátečnímu stolu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pobřežní hanzovní domy ve vánočním Bergenu.

Vyzdobené je i staré město Bryggen typické svými malebnými norskými domečky, které už tak hrají všemi tradičními barvami. Místní architekturu charakterizují pastelově ostré hanzovní domky z počátku 18. století na severní straně pobřeží.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vánoční strom před hanzovními domy na pobřeží.

Zajímavostí Bergenu je, že v zimě zde mají obyvatelé teplejší počasí, než je v Česku. Může za to Golfský proud, který naráží na norské pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám