Hlavní obsah

Vánoční moučníky a sušenky z tvarůžků jdou na Šumpersku na dračku

Netradiční vánoční sušenky s příchutí olomouckých tvarůžků jdou letos v cukrárně v Lošticích na Šumpersku doslova na dračku. Stejně tak vánoční moučníky a dortíčky jako štrúdl, kremrole či šátečky. Vše se sice tváří sladce, ale chutná slaně. Podle majitelky cukrárny se tak jedná o zdravější mlsání.

Foto: ČTK

Tvarůžkové sušenky

Článek

Letošní předvánoční nabídku rozšířil i moučník Mouřenín, což je dortík z máslového těsta naplněný poctivě uleželými tvarůžky. Voňavý dortík je ozdoben mákem a povidly.

Vánoční sortiment v tvarůžkové cukrárně zavedli před několika lety. Lidé si vánoční moučníky kupují průběžně během adventního období a často jimi obohatí i silvestrovský stůl. Objednávek tvarůžkových moučníků přímo na Vánoce ale cukrárna mnoho nemá, protože pozice tradičního cukroví je v tuzemských domácnostech neotřesitelná.

Nápad vyrábět vánočně laděné moučníky z tvarůžků dostali provozovatelé cukrárny v Lošticích poté, co se na podobné výrobky začali vyptávat zvědaví zákazníci. Dnes proto sortiment doplňují i slané pochoutky jako chlebíčky, bramboráček, langoš či tvarůžkový hamburger.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané sahá až do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.

Reklama

Výběr článků

Načítám