Hlavní obsah

Silvestrovské ohňostroje mají dávný původ, zaháněly zlé duchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlučné silvestrovské petardy a pestré ohňostroje mají dávný původ – při každé změně roku se lidé chtěli bránit proti zlým duchům, a proto pořádali hlučné průvody a práskali bičem, aby zlé síly zahnali. Dnes už si ohňostroje s duchy spojí málokdo. Většina z nás na ně pohlíží jako na něco, co dodá okamžiku exkluzivní nádech.

Foto: Profimedia.cz

Dnes již mají velké ohňostroje i speciálně utvářené choreografie.

Článek

Krásu ohňostrojům dodává kromě zvuku a barev i různorodost tvarů, které na nebi vznikají. Vidět můžete květy, padající deště, různě se prolínající kruhy, nebo třeba srdce. Vše záleží na naskládání světlic do vnitřku pum a pak samozřejmě na složení nejrůznějších chemických látek, které se propojují se střelným prachem.

Pestrost ohňostrojům dodávají slože obsahující různé kovy. Například hliník nebo hořčík vytvářejí bílý efekt, stroncium červený a soli barya zelený. Žlutou barvu ohňostrojům dodávají slože obsahující sodné soli, měďnaté soli vytvářejí na obloze modré odstíny. Pro fialovou barvu se používají draselné soli.

Dnes již mají velké ohňostroje i speciálně utvářené choreografie. Každý ohňostroj má tak svůj plán, který se připravuje často i několik měsíců dopředu a podle toho pak vrchní odpalovač koordinuje přípravné práce a následně realizuje i samotný ohňostroj.

Pro amatérské střílení se používají různé druhy římských svící, fontán, kompaktů a raket. Tyto výrobky, které jsou volně v prodeji, spadají do pyrotechniky první a druhé třídy a obsahují mnohem menší množství pyrotechnického materiálu. Jsou určené pro laiky, ale aby byly bezpečné, je třeba vždy dodržovat návod. I jejich základem je totiž střelný prach a pyrotechnická slož.

Co je to pyrotechnická slož?
Chemické směsi, které po zapálení řídí chemickou reakci, jež probíhá uvnitř pum. Jejich základní složkou je hořlavina, dále obsahují látky dodávající kyslík, který podpoří hoření a další pomocné látky. Zážehové slože umožní hoření a vylétnutí rachejtlí. Jejich hlavní součástí je střelný prach, často obohacený o hořčík. Zpožďovací slože vytvoří prostor mezi zapálením a samotnou aktivací pumy. Z hlediska barevného efektu jsou nejdůležitější světelné slože. Do pyrotechnických výrobků se dodávají v sypké formě nebo jako lisované světlice. Vyrábějí se v odstínech bílé, červené, žluté, zelené, modré, oranžové a fialové barvy. Pro umocnění dojmu z ohňostrojů se využívá i doprovodných zvukových efektů. Ty zajišťují nejčastěji efekty obsahující kovové prášky hliníku a hořčíku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám