Hlavní obsah

Vatikán má letos betlém z písku, podílel se na něm i český sochař

Novinky, das

Tradiční betlém na náměstí sv. Petra ve Vatikánu je letos poprvé z písku. Dva týdny na něm pracovali sochaři z Nizozemska, Ruska a České republiky pod vedením profesionálního umělce z Floridy Riche Varana. Betlém je asi 5,5 metru vysoký, 6 metrů hluboký, 16 metrů široký a bylo na něj potřeba 720 tun písku, který byl dovezen z italského přímořského města Jesolo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Vatikánu mají betlém ze 720 tun pískuVideo: Reuters

 
Článek

Betlém byl zkomponován do velkého obdélníku o 25 metrech čtverečních. Hlavní postavy zde tvoří Josef, Marie, Ježíšek a andělé, pastýři, zvířata a pak také tři králové.

Ačkoliv se jedná o netradiční podobu betlému, zástupci Vatikánu věří, že se lidem bude líbit a přiláká velké množství turistů. Kvůli vánoční výzdobě každým rokem na Svatopetrské náměstí míří tisíce lidí.

Letošní betlém papež František slavnostně představí veřejnosti v pátek 7. prosince, k vidění bude do 13. ledna.

Klanění králů v betlému vytvoří žďárský sochař

Radovan Živný pocházející ze Žďáru nad Sázavou měl na starosti při tvorbě betlému výjev klanění králů.

Živný s pískem jako sochařským materiálem pracuje už 20 let. Práci pro Vatikán vnímá jako prestižní záležitost, která ale zároveň není prostá uměleckých a především osobních dilemat.

„Nemám žádnou náboženskou příslušnost a mám problém nevšímat si dlouholeté politiky této nejbohatší instituce na světě. Nechci se dotknout cítění žádného věřícího a myslím si, že nový papež je dobrý člověk. To však na věci moc nemění,” řekl pro ČTK Živný.

Spolu s ním na betlému pracoval i ruský sochař Ilja Filimontsev, který je autorem výtvarného návrhu betlému, přičemž vytvořil svatou rodinu s Ježíšem, a nizozemská umělkyně Susanne Ruslerová, která pracovala na klanění pastýřů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám