Hlavní obsah

Na co o adventu lákají největší města Jihomoravského kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adventní trhy v největších městech Jihomoravského kraje letos nabídnou mnoho zajímavostí. V Brně bude k vidění takzvané ruské kolo nebo zvon s podpisy prezidentů. Ve Znojmě chystají fotostěnu Josefa Lady, program na venkovním kluzišti i průvod rakouských čertů. V Brně ani Znojmě nebude chybět vánoční stromek, rozsvítí se také v Břeclavi, Vyškově, Blansku a Hodoníně.

Foto: ČTK

Vánočí výzdoba náměstí Svobody v Brně

Článek

V Brně už se vánoční strom rozsvítil na náměstí Svobody v pátek. Trhy na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí letos potrvají déle než v předchozích letech. Lidé na ně mohou přijít až do 28. prosince. Ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková to zdůvodnila tím, že delší trhy chtěli lidé. Zájemci tak budou moct po trzích provést mezi svátky rodinu nebo návštěvu. K vidění jsou stánky s dárkovými předměty, ale také jídlem nebo pitím.

Trhy nebudou v Brně chybět ani na Zelném trhu a Moravském náměstí. Zajímavostí Moravského náměstí je vyhlídkové kolo, z něhož lze vidět dominanty jako hrad Špilberk nebo katedrálu Petrov. Na Zelném trhu je zase novinkou zvon s podpisy všech československých a českých prezidentů za 100 let. Vznikl letos 28. října při příležitosti stoletého výročí vzniku Československa. Zvon se bude dražit, výtěžek připadne charitativním organizacím.

Jednodenní vánoční trhy spojené s rozsvícením vánočního stromu chystá Blansko. Uskuteční se v pátek na náměstí Republiky. Kromě toho se budou konat farmářské trhy 6. a 12. prosince a také každou prosincovou sobotu až do Vánoc budou adventní soboty s kulturním programem a stánky s občerstvením.

Ve Znojmě rozsvítí stromek 2. prosince, trhy potrvají do 21. prosince. "Hlavní novinkou bude na Masarykově náměstí velkoformátová fotostěna s motivem obrazu Josefa Lady. Poskytne možnost přenést se alespoň na chvíli do ladovské zimy. Vytvoří krásnou kulisu k mnoha fotografiím," upozornil ředitel Znojemské Besedy František Koudela. Trhy nabídnou hudební i pohádková představení, ale i průvod rakouských čertů. Speciální program bude i na kluzišti. Uskuteční se tam mládežnický zápas, setkání se znojemskými hokejisty, kteří pak také nabídnou školu bruslení.

V neděli 2. prosince se rozsvítí vánoční strom i v Břeclavi. Kromě stánků se návštěvníci trhu mohou těšit na hudební vystoupení, představí se i známá herečka Yveta Blanarovičová. Den před Štědrým dnem ukončí trhy ohňostroj.

Ve Vyškově budou trhy od 17. do 21. prosince, kdy se na Masarykově náměstí objeví desítky stánků. Program vyplní mateřské a základní školy. Chybět ale nebudou ani hudební vystoupení, například skupiny Karel Gott revival Morava nebo herce a zpěváka Milana Peroutky.

Vánoční jarmark bude také od 16. do 19. prosince v Hodoníně. Kromě stánků s vánočním zbožím a pochutinami nabídne i kulturní program. Novinkou bude vánoční promítání Čertovin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám