Hlavní obsah

Svátek svatého Ondřeje by měl patřit věštbám

Třicátého listopadu slaví svátek Ondřej. Z pohledu lidových tradic se jedná o velmi významné jméno. Svatý Ondřej je považován za ochránce všech zamilovaných a nevěst a proto by právě v tento den měla svobodná děvčata praktikovat nejrůznější magické věštby, které by jim měly prozradit víc o jejich budoucích milých.

Foto: Profimedia.cz

Svatý Ondřej vyobrazen malířem Mistrem Theodorikem

Článek

Svatý Ondřej se narodil v galilejské Betsaidě (v dnešní Palestině) a se svým bratrem byl rybářem. Učil ho Jan Křtitel a posléze se stal i se svým bratrem Ježíšovým apoštolem.

Po smrti Ježíše putoval po světě a šířil křesťanství. Usadil se v Řecku, kde jej ale pronásledoval císař Nero a chtěl, aby se víry zřekl. Což se nestalo, Ondřej tak byl ukřižován stejně jako Ježíš, ale na kříži ve tvaru X. Proto se i tomuto kříži říká Ondřejův.

Historie jména Ondřej
Křestní jméno Ondřej pochází z Řecka. Jedná se o variantu mužského jména Andrej. Jména Ondřej i Andrej se vyvinula z řeckého jména Andreas, resp. slova „andréios” s významem „statečný”, „statný” nebo „mužný”.

Ondřej je uctíván jako patron Skotů (ve Skotsku je den svatého Ondřeje uznán za skotský svátek), Rumunů (pobýval zde), v Rusku jako apoštol, v Burgundsku jako patron vévodů (jeho šikmý kříž je součástí erbů). Je uváděn jako první biskup Byzantie (Konstantinopole - Istanbul).

Od 15. století se ve Francii uděluje vysoce ceněný řád Zlatého rouna (vytvořený na počest Ondřeje), později jej převzal Řím, Anglie a Rusko.

Svatý Ondřej je také považován za ochránce všech zamilovaných, a to zejména nevěst. Při oslavě svátku Ondřeje by se tak svobodné dívky měly věnovat různým věštbám a hádání jejich budoucího milého.

Nejoblíbenější zvyky a pověry
Co se v tuto noc zdá, to se určitě splní.
Pokud si svobodné děvče napíše na sedm lístků jména sedmi chlapců a večer je dá pod polštář, tak první lístek, který ráno otočí, prozradí jméno chlapce, který jí je souzen.
V jiném kraji dívky měly jen čtyři lístky, které pak zavazovaly do rohů kapesníku. Ten vložily také pod polštář. Ráno při rozvázání prvního uzlu uviděly jméno svého budoucího ženicha.
Večer se scházely nezadané dívky, které na ošatkách točily šátky a říkaly říkanku. Které přitom šátek z ošatky vyskočil, ta se měla do roka vdát.
Některé dívky pak během setkání večer položily na lopatu kousek chleba a čekaly, který kousek sní pes jako první - jeho majitelka se první vdá.
Děvčata také chodila o půlnoci před dnem sv. Ondřeje klepat na kurník. Pokud se jako první ozval kohout, pak měla dívka naději, že se do roka vdá.
Také byl zvyk zasadit do květináče větvičku a zalévat ji vodou nabíranou do úst. Pokud se větvička do Božího hodu zazelenala či vykvetla, pak to bylo znamení, že se brzy vdá.
Některé dívky vařily knedlíky. Vypracované těsto se rozdělilo na pět kousků a do čtyř se zabalily papírky s chlapeckými jmény, ten pátý zůstal prázdný. Když se daly knedlíky vařit, tak se čekalo, který z nich první vyplave nahoru. Po rozříznutí si pak dívka buď přečetla jméno chlapce - budoucího ženicha, nebo našla prázdný papírek, který značil, že je svatba v nedohlednu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám