Hlavní obsah

Vánoční stromky nezdraží, prodej už začíná

Právo, Jan Holý

Prodej vánočních stromků zahájí některé obchodní řetězce už tento týden. Většina prodejců je ale začne nabízet až počátkem prosince o prvním adventním víkendu. Ceny by měly zůstat zhruba stejné jako loni. U kavkazské jedle by měly začínat na 550 korunách, u smrků i borovic na 300 až 400 korunách podle druhu. V kontejnerech nebo květináčích se ale vánoční stromky běžně prodávají už nyní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mountfield zahájí prodej čerstvých kavkazských jedlí z dánských plantáží ve všech svých 56 prodejních centrech 22. listopadu. Ceny zůstanou na stejné úrovni jako loni. „Nejžádanější velikost stromku od 150 do 200 centimetrů přijde na 489 korun,“ sdělila Právu mluvčí společnosti Kateřina Böhmová.

Hypermarkety Globus zahájí prodej vánočních stromků koncem listopadu, rovněž s cenami obdobnými jako loni.

„Stromky obvykle umísťujeme kvůli nižší teplotě do našich venkovních zahrad. Nebudou se proto prodávat všude, ale jen ve větších hypermarketech, které jsou obvykle spojeny s velkými městy typu Praha, Brno, Ostrava,“ uvedla pro Právo mluvčí Globusu Rita Gabrielová.

U prodejen Kauflandu bude prodej vánočních stromků zahájen 24. listopadu. „V případě vánočních stromků se ale nejedná o produkt, který prodává přímo Kaufland. Pronajímáme prostor u našich prodejen nájemcům, kteří stromky nabízejí. Proto se nemůžeme vyjádřit k prodejní ceně,“ informovala Právo mluvčí společnosti Renata Maierl.

Většinou z plantáží v Česku se ročně prodá asi 1,4 milionu vánočních stromků.

Drtivá většina z nich byla vypěstována na plantážích. Jen několik desítek tisíc jich pochází z výřezů v lesních porostech. Například Arcibiskupství olomoucké, které obhospodařuje několik desítek tisíc hektarů lesů, prodává vánoční stromky jen na polesích.

Sucho ovlivnilo kvalitu stromků minimálně

„V rámci hospodaření jde o okrajovou záležitost a roční prodeje se pohybují mezi 1500 až 2000 kusy. Jelikož jde o prořezové stromy, odpovídá tomu i cena, která je zhruba poloviční než na obvyklých prodejních místech,“ sdělil Právu tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka.

Okrajovou záležitostí jsou vánoční stromky i pro Lesy ČR, které obhospodařují téměř polovinu lesů v zemi. Na většině lesních správ a revírů jsou v prosinci k dostání smrky a borovice z prořezávek, které by v lese stejně nezůstaly. V celé ČR jde asi o 3500 stromků.

„Nejsou to ,ideálně rostlé kavkazské jedle‘, stojí od 90 do 150 korun, záleží na druhu a výšce. Borovice je dražší než smrk,“ potvrdila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podle mluvčího Sdružení pěstitelů vánočních stromků Františka Valdmana se obvykle začíná prodávat od 1. prosince a výřez na plantážích probíhá asi o 14 dní dříve.

A jak ovlivnilo kvalitu stromků letošní sucho? „V některých lokalitách samozřejmě, ale zákazník to nepozná. Může se jednat například o světlejší barvu jehličí či o něco kratší jehlice,“ potvrdil Právu Valdman.

Podle něj se ceny oproti loňsku příliš měnit nebudou, ale regionálně budou rozdílné. Nejprodávanějšími jsou jedle kavkazská (asi 65 %) a smrk pichlavý (asi 15 %). Oblíbenými jsou i domácí druhy vánočních stromků smrk a borovice (20 %).

Vedle umělých stromků, které má jen pár procent domácností, jsou kapitolou stromky v kontejnerech. Lidé si je kupují s myšlenkou, že později stromek vysadí třeba na zahradě, ale často narazí. Nejedná se o stromky určené k sázení, nýbrž jen o před Vánocemi přesazené.

Reklama

Výběr článků

Načítám