Hlavní obsah

Na čtvrtého prosince připadá tradice řezání barborek

Každý rok na datum čtvrtého prosince připadá velmi oblíbená lidová tradice - řezání barborek - větvičky třešně, jabloně, slivoně, magnólie, trnky, lýkovce nebo zlatého deště, k níž se váže pověra. Pokud barborka dívce či ženě do Vánoc vykvete, měla by se do roka vdát.

Foto: Profimedia.cz

Pokud barborka dívce do Vánoc vykvete, měla by se do roka vdát.

Článek

Legenda praví, že otec svaté Barbory byl turecký šlechtic, který střežil její ctnost a nechal ji tak zavřít ve věži. Jeden sloužící ji potajmu obrátil na křesťanskou víru, ale jelikož otec nenáviděl křesťany, chtěl ji donutit, aby se této víry zřekla.

Soudci ji k tomu chtěli donutit mučením, a jelikož se jim to nezdařilo, odsoudili dívku k smrti. Popravu provedl její vlastní otec. Cestou na popravu Barbora utrhla větvičku, která uprostřed zimy vykvetla.

Jak se starat o vánoční hvězdu, aby co nejdéle vydržela

Vánoce

V katolické tradici je tato mučednice patronkou věží, horníků, sedláků, stavebních dělníků, pokrývačů, zedníků, slévačů zvonů, kovářů, kameníků, tesařů, ale i hrobníků, zvoníků, kloboučníků, kuchařů, řezníků, dívek, zajatců, pevností, dělostřelců, hasičů a umírajících. Zároveň je ochránkyní proti bouřce, ohni, horečce a moru.

Co dělat, aby barborka skutečně vykvetla

Podle knihy Adventní čas od Dagmar Šotterové je nutné držet se následujících pravidel, aby se barborky na Vánoce odměnily svou krásou.

  • Uříznuté větvičky by měl přejít mráz, který uvolňuje blokační látky v květních pupenech. Proto je lepší větvičky po uřezání na dva dny uložit do chladničky či mrazničky.
  • Takto mrazem ošetřené větve se musí co nejšikměji seříznout.
  • Na chvíli je ponořte do teplé vody, asi 60 °C.
  • Pak celé proutky úplně ponořte ve vaně do vody o teplotě 40 °C a nechte je tam nejméně 6 hodin.
  • Do vázy dejte vlažnou vodu a čajovou lžičku cukru.
  • Vázu je dobré nechat na světlém místě.
  • Třikrát týdně vyměňujte vodu a vždy lehce seřízněte konec větviček.
  • Pokud je v bytě suchý vzduch, je dobré celé proutky občas ponořit do vody, nebo je rosit, aby pupeny nezasychaly.

Vánoční cukroví: Nejlepší recepty na tradiční druhy, jednoduché nepečené cukroví i vánočku

Vánoce

Jaké se tento den dodržovaly tradice

Dívky se v předvečer tohoto svátku zahalily do bílých prostěradel či šatů a obličej zakryly závojem či rouškou. V jedné ruce nesly košík s ovocem a sladkostmi, ve druhé metlu, kterou hrozily zlobivým dětem. Tloukly na okna domů a při jejich otevření zpívaly písně, pak se s celou rodinou pomodlily. Chránily tak rodiny od náhlé smrti.

Mnohem známější tradicí je ale právě řezání barborek. Pokud je svobodné dívky utrhly po setmění vlastními zuby, pak se o Štědrém dnu dozvěděly, zda se do roka provdají. Když barborka do té doby vykvetla, do roka mohly chystat svatbu.

Někde děvčata trhala více větviček, pojmenovala je po vícero chlapcích a majitel té, kde vykvetl nejdříve květ, se měl stát jejím budoucím ženichem.

Další dívky si větvičku dávaly za pas, když šly na půlnoční mši. Když ji nějaký chlapec před kostelem vzal a dal si ji za klobouk, vyznával tak dívce svou lásku.

Čím potěšit pod stromečkem babičky a dědečky

Vánoce

Inspirace na dárky pro praktické ženy

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám