Hlavní obsah

Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň

Novinky, das

Vánoce a doba adventu jsou u nás spojovány s rodinnou pohodou a dodržováním tradic, které si každý nese ze svých domovů. Některé tradice si vytváří daná rodina sama, jiné přebíráme z generace na generaci. O tom, že vánoční tradice u nás nejsou pouze o vánočním kaprovi a stromečku přesvědčí v adventním čase své návštěvníky Zámek Loučeň.

Foto: Zámek Loučeň

Vánoční prohlídky na zámku Loučeň proběhnou v adventním čase od 27. listopadu.

Článek

Loučenští připravili a představí tajemnou symbolikou Vánoc v novém velmi bohatém programu. Ústředním tématem letos bude příběh vánočního stromečku v zámecké expozici.

V komnatách knížecí rezidence, která přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů na počátku 20. století, bude instalováno celkem 18 různých vánočních stromečků. Celý zámek bude slavnostně vyzdoben a provoněn. Průvodce, kterým bude vždy někdo ze členů knížecí domácnosti, seznámí s příběhem vánočního stromečku a Vánoc samotných.

K vidění bude stromeček čokoládový, voňavý, zpívající, neviditelný nebo skleněný, také virtuální a stromeček určený zvířátkům. Nejimpozantnější bude strom prezidentský, v barvách trikolóry, který připomene stoleté výročí založení samostatného Československa.

Vánoce za první republiky a symboly Vánoc

Během prohlídky zámku si návštěvníci poslechnou, jak se slavily křesťanské Vánoce za první republiky, proč zapalujeme adventní svíce a co je to půst. Proč se staví betlém, jak k nám pronikla tradice zdobení vánočního stromku a kde najdeme její původ. Případně jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě.

Návštěvníci se dozví, kdo naděluje dárky v cizině i co to byl Strom Republiky. A také, proč se na zámku pekly obří vánočky, kdy a proč se chodilo koledovat, nebo proč si doma rozvěšujeme jmelí a mnoho dalšího.

Vánoční prohlídky na zámku Loučeň proběhnou v adventním čase od 27. listopadu tohoto roku a potrvají do 6. ledna roku příštího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám