Hlavní obsah

Začíná osmidenní svátek světel chanuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se západem slunce v neděli 2. prosince letos začíná osmidenní židovský svátek světel chanuka. Je spojený s postupným zapalováním svíček na osmiramenném svícnu, které symbolizují víru ve vítězství dobra nad zlem, svobody nad útlakem a poznání nad nevědomostí. Chanuka je stejně jako všechny židovské svátky svátkem pohyblivým.

Foto: Profimedia.cz

Chanuka je známá také jako Svátek světel.

Článek

Začátek chanuky provází mnohde veřejné zapalování světel. V Praze je v posledních letech organizuje synagoga Chabad Prague, jež reprezentuje chasidské hnutí. První obří menora (svícen) byla v Praze vztyčena již v roce 1998, od roku 2001 stojí každoročně na Palachově náměstí.

Chanuka, z hebrejského slova zasvěcení, připomíná opětovné vysvěcení jeruzalémského chrámu v době povstání Makabejských před více než 2100 lety. Chrám byl předtím znesvěcen pohanskou bohoslužbou syrsko-helenistických vládců.

Chanuka rovněž připomíná zázrak oleje. Podle talmudu (náboženský text) našli Židé po příchodu do chrámu pouze jednu nádobu s olejem, která stačila pro chrámovou menoru na jeden den. Zázrakem však olej hořel po osm dní, což stačilo, aby byl připraven nový olej. Na paměť zázraku se zapalují svíce a jí se jídla připravená na oleji.

K hlavnímu symbolu svátku, zapalování svíček, postupem doby přibylo několik obyčejů, které připomínají křesťanské Vánoce, děti například dostávají drobné dárky či mince.

Osmiramenný svícen
Chanukový svícen se skládá z osmi svíček v jedné řadě a jednoho ramene odděleného pro pomocnou svíci zvanou „šamaš“ neboli sluha, pomocí níž se zapalují ostatní svíčky. Před zapálením svíček je dobré svícen umístit na dobře viditelné místo, aby se dále šířil chanukový zázrak do světa. Proto ho většina domácností má za oknem či u vchodu do domu.

K chanukovým dnům patří i tradiční pokrmy. Může to být cokoli smaženého. Oblíbené jsou koblihy, bramborové placky v mnoha a mnoha variantách.

Podle Židů se ale chanuka dává do souvislosti s Vánocemi jen kvůli období, ve kterém se odehrává, a má jiné poslání.

Recept na chanukové latkes
Suroviny: 1 cibule, 5 brambor, 4 vejce, 1/4 šálku polohrubé mouky, podle chuti pepř, sůl, česnek
Postup: Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, česnek prolisujeme a brambory nastrouháme. Vše dáme do mísy. Tvarujeme malé placičky. V pánvi s rozpáleným tukem smažíme chanukové latkes dozlatova z obou stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám