Hlavní obsah

Na štědrovečerní tabuli mladých bude letos dominovat losos nebo veganský řízek

Milovníci trendů a zdravé moderní kuchyně mohou letos zajásat. Průzkum společnosti Seznam.cz ukázal, že zejména mladší generace se ani u štědrovečerního stolu nebojí změn a na talíři vítá i jiné druhy ryb než tradičního kapra. Nejčastěji ho mění za lososa. Trendem je i nahrazení klasického řízku veganským. Ten ale začaly řetězce do svých nabídek zařazovat teprve nedávno. Přinášíme vám tipy na trendy vánoční recepty, kterými rodinu během svátků určitě oslníte.

Foto: Kupi.cz (2x)

Losos s citrónovou omáčkou a bramborovo-batátovou kaší

Článek

 Losos s citrónovou omáčkou a bramborovo-batátovou kaší

Suroviny: Na čtyři porce potřebujete: 600 g lososa bez kůže, 300 g brambor (typ B), 300 g batátů, 100 ml mléka, ½ čajové lžičky čerstvě namletého pepře, 1 čajovou lžičky himalájské soli, 10 ml řepkového oleje, 15 g medu, 20 ml citrónové šťávy
Postup: Brambory i batáty omyjte, oloupejte a rozčtvrťte. Ve vroucí vodě je na mírném plameni vařte, dokud nezměknou. Poté vodu slijte. Do hrnce přilijte mléko, přidejte tři až čtyři špetky soli a tyčovým mixérem vše zpracujte v hrnci do hladké kaše.Předehřejte si troubu na střední stupeň. Lososa omyjte, osušte a ručně potřete olivovým olejem. Nakrájejte ho na jednotlivé porce a umístěte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 230 °C přibližně čtvrt hodiny.Do menšího rendlíku přidejte med a svařte ho s citrónovou šťávou, přidejte i špetku soli a pepř. Přiveďte k varu a odstavte.

Na kolik vás vyjde recept pro čtyři osoby?

Ceny ingrediencí podle nákupního rádce Kupi.cz:

  • 600 g lososa bez kůže 220,80 Kč
  • 300 g brambor 3,36 Kč
  • 300 g batátů 9,87 Kč
  • 100 ml mléka 1,10 Kč
  • 15 g medu 3,74 Kč
  • 20 ml citrónové šťávy 1,45 Kč

Celková cena: 240,30 Kč

Veganský řízek a salát na vídeňský způsob

Foto: Kupi.cz

Veganský řízek a salát na vídeňský způsob

Suroviny: Na čtyři porce potřebujete: 4 ks veganského řízku, 300 g brambor (typ B), 50 g hrášku, 50 g cibule, 50 g nakládaného celeru, nudličky, 50 g okurek, ½ čajové lžičky čerstvě namletého pepře, 1 čajovou lžičku soli, 1 čajovou lžičku cukru, 0,5 lžíce octa, 5 ml řepkového oleje, 100 g mouky, 2 vejce, 200 g kukuřičné strouhanky
Postup: Brambory oloupejte a dejte vařit. Ve vroucí vodě je na mírném plameni vařte, dokud nezměknou. Poté vodu slijte. Brambory po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte je do velké mísy, do které přidejte hrášek, celer, cibuli nakrájenou nadrobno, okurky na kostičky, sůl, cukr, ocet a vše promíchejte a nechte do druhého dne odležet.Veganský řízek obalte v celozrnné mouce, vajíčku a kukuřičné strouhance. Řízky následně nasucho upečte v předehřáté troubě na 210 °C. Během pečení je jednou obraťte.

Na kolik vás vyjde recept pro čtyři osoby?

Ceny ingrediencí podle nákupního rádce Kupi.cz.

  • 4 ks veganského řízku (Kukuřízek) 159,60 Kč
  • 300 g brambor 3,36 Kč
  • 50 g hrášku 3,89 Kč
  • 50 g cibule 0,57 Kč
  • 50 g celeru 0,58 Kč
  • 50 g okurek 2,11 Kč
  • 100 g mouky 0,79 Kč
  • 2 vejce 4,28 Kč
  • 200 g kukuřičné strouhanky 12,90 Kč

Celková cena: 188,00 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám