Hlavní obsah

Grónský „Ježíšek” asi zanikne, neustojí komerční útisk Santa Clause

Na Ježíšká nám nesahejte. Právě tak zřejmě zareaguje většina lidí poté, co zjistí, jak jedna hezká dánská tradice uvadá kvůli komerci. Tisíce dánských dětí posílají každý rok dopis vánočnímu skřítkovi s přáním dárků do Grónska, protože právě tam podle nich skřítek julemanden žije. Tato tradice ale podle grónské turistické agentury pozvolna zanikne.

Foto: Profimedia.cz

Obří poštovní schránka vánočního skřítka je využívána stále méně a méně.

Článek

V mnoha zemích je postava, která nosí dětem dárky, spojována spíš s Finskem a Grónsko přestává být schopno komerčnímu tlaku kolem vesnice Santa Clause ve finském Rovaniemi konkurovat, říká Lykke Geislerová Yakaboyluová.

Snaha propagovat Grónsko jako domov vánočního skřítka nebyla finančně úspěšná a Grónsko se prý propříště chce prezentovat raději jako země s přírodními krásami, kde je možné zažít nevšední prázdninová dobrodružství jako jízdu s psím spřežením či pozorování polární záře.

Komerční Rovaniemi

"Dřív jsme sázeli na vánočního skřítka, ale neuspěli jsme, tak ať si ho Finsko nechá. Nedokážeme s tím finským cirkusem držet krok," řekla Yakaboyluová z turistické agentury Visit Greenland dánské rozhlasové stanici DR. Podle finské tradice pochází vánoční mužíček z odlehlé hory Korvatunturi ve finské části Laponska.

Známější je ale finská vesnice ležící u severního polárního kruhu nedaleko města Rovaniemi, která je prezentována jako domov Santa Clause. Turisté zde najdou zábavní park, restaurace, obchody a řadu atrakcí, jako například jízdu na saních tažených sobím spřežením.

"Pro (Finsko) je to fantastické, ale mně to připadá jako cirkus. Byla jsem tam, znám jejich koncept a je těžké s ním soupeřit. Grónsko se bude raději představovat jako země dobrodružství, kde může člověk vidět polární záři a řídit psí spřežení - v protikladu k finské Disneyshow," prohlásila Yakaboyluová.

Tradice pozvolna uvadne

Vánoční skřítek býval kdysi součástí grónské obchodní značky. V 90. letech si v grónské metropoli Nuuku zřídil kancelář s malým obchůdkem a děti tam mohly posílat své dopisy, na něž každé dostalo odpověď. Později kancelář nahradila obří poštovní schránka, v níž končily dopisy ze světa adresované různým podobám Santa Clause, a to i ty s adresou "severní pól".

"Nebyl to žádný ekonomický úspěch, tak tato tradice postupně zaniká. Když se nás někdo zeptá, pořád tvrdíme, že vánoční skřítek pochází z Grónska, ale už ho aktivně nepoužíváme k propagaci," vysvětlila Yakaboyluová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám