Hlavní obsah

Lákadla moderních notebooků

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se kvapem blíží a jedním z nejvděčnějších dárků bude i letos nový počítač. Vzhledem k tomu, že popularita klasických stolních PC neustále klesá, prim budou hrát před nadcházejícími svátky především notebooky.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Vybírat je možné z několika desítek různých modelů.  K dispozici jsou jak velké 15,6palcové stanice, tak laptopy s 11palcovými displeji, které logicky lákají na kompaktnější rozměry.

Především levné stroje, jejichž ceny startují okolo 6000 Kč, se však v otázce ostatních parametrů podobají jako vejce vejci. Prakticky všechny tak stačí na běžnou kancelářskou práci, přehrávání videí i poslech hudby.

Na multimédia a svižnější chod u náročnějších aplikací jsou stavěné stroje až s cenovkou nad pomyslnou hranicí 15 000 Kč. U opravdu výkonných strojů, které stačí i na hry či střih videa, se však cenovka snadno vyhoupne nad 50 000 Kč. To jsou však již mašiny, které opravdu cílí na profesionály.

Hybridy jsou praktičtější

Postupně roste popularita tzv. hybridů. Ty se snaží spojit to nejlepší ze světa tabletů a klasických notebooků. Tablety se těší velké oblibě zpravidla pro svou bezkonkurenční výdrž. Bez elektrické zásuvky se obejdou klidně i přes deset hodin.

Když přijde na řadu skutečná práce, drtivá většina tabletů začne mít problém, protože nenabízejí dostatečný výkon. Byť mohou laptopy působit ve srovnání s tablety jako neohrabané krabice, přinášejí i další výhody - například plnohodnotnou klávesnici pro pohodlnější psaní.

Hybridy velmi často odbourávají nedostatky obou zmiňovaných kategorií. Nabízejí slušnou dávku výkonu, a přitom si zachovávají kompaktní rozměry.

Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Asus ZenBook 3 Deluxe: design především

Jak už samotný název napovídá, ZenBook 3 Deluxe od společnosti Asus se snaží uživatele zaujmout především svým luxusním designem. Podle výrobce jde o nejtenčí 14“ notebook světa.

Foto: archív výrobce

Asus ZenBook 3 Deluxe

Tento stroj je celý vyrobený z hliníku, díky čemuž nabízí jistou dávku odolnosti i při tenkém profilu (12,9 mm). Hmotnost je pak 1,1 kg. Své proporce tento stroj mimochodem velmi dobře maskuje, neboť většina uživatelů by patrně hádala, že jde pouze o 13“ model.

ZenBook 3 Deluxe je opět určen pro náročné uživatele, k čemuž přispívá procesor Intel Core i7-7500U sedmé generace, až 16 GB paměti LP333 MHz LPDDR3 a rychlý 512GB PCI Express (PCIe) SSD disk. Připojení dalších zařízení umožňují dva porty USB-C podporující technologii Thunderbolt 3, která zvládne přenášet data rychlostí až 40 Gb/s, podporuje dva externí monitory se 4K Ultra HD rozlišením a také napájení.

V prodeji je nicméně také pomalejší konfigurace, která disponuje procesorem Core i5, 8 GB operační paměti a pouze 256GB SSD jednotkou. Ta je pochopitelně levnější.

  • Klady: líbivý vzhled, slušný výkon
  • Zápory: pouze integrovaná grafika, nehodí se na hry
  • Cena: 33 000 Kč (základní model); 44 000 Kč (výkonnější verze)

HP Omen X: zrozen pro hry

Společnost HP uvedla krátce před Vánocemi na trh extrémně výkonný herní notebook Omen X. Srdcem celého stroje je v nejvyšší konfiguraci procesor Intel Core i7 ze série HK. To jinými slovy znamená, že tento čtyřjádrový čip láká na odemčený násobič a je možné jej taktovat.

Foto: archív výrobce

HP Omen X

Jeden z nejvýkonnějších mobilních procesorů současnosti je doplněn o grafickou kartu Nvidia GeForce GTX 1080, která už v základu nabízí vyšší takty, než je běžné. Stroj dále disponuje 32 GB operační paměti typu DDR4.

Velmi variabilní jsou možnosti úložného prostoru. Jednotlivé konfigurace totiž nabídnou SSD i HDD, ale například i dvě SSD jednotky zapojené v RAID poli pro ještě svižnější chod. Displej se chlubí úhlopříčkou 17 palců a uživatelé si mohou vybrat, zda sáhnou spíše po Full HD nebo 4K rozlišení.

Na hry nicméně bude vhodnější 1080p panel, neboť nabídne obnovovací frekvenci 120 Hz, 4K obrazovka pak pouze 60 Hz. Na druhou stranu oba panely nabídnou podporu pro Nvidia GSync, trhání obrazu se tak ani v jednom případě hráči obávat nemusí.

  • Klady: bezkonkurenční výkon
  • Zápory: vysoká cena, zatím se neprodává
  • Cena: 78 000 Kč (základní konfigurace)

Acer Chromebook Spin: šikovný hybrid

Spin na první pohled připomíná obyčejný laptop, ve skutečnosti jde však o hybrid mezi notebookem a tabletem – tzv. zařízení 2v1. To je zásluha především 11,6palcového displeje s HD rozlišením, který je možné ovládat dotykem, a zároveň také speciálního systému pantů, jež se dají otáčet o 360°. Díky tomu je možné novinku používat ve čtyřech různých režimech.

Foto: archív výrobce

Acer Chromebook Spin

Tím prvním je samozřejmě režim notebooku. Jediným pohybem jej pak snadno proměníte v tablet. Další dvě možnosti jsou stojánek nebo stan. Stojánek je ideální volbou pro prohlížení obrázků nebo sledování filmů, režim stan je vhodný například pro videochat.

Pracovní tempo u tohoto stroje udává procesor Intel Celeron, který je napojen na integrovanou grafickou kartu Intel HD. Dále jsou k dispozici 4 GB operační paměti. Datové úložiště pak dosahuje kapacity 64 GB, což je v případě operačního systému Chrome OS více než dostatečná hodnota.

Zběhlejší čtenáři patrně již tuší, že s ohledem na použitou platformu jsou velmi rozumně nastaveny i jednotlivé hardwarové parametry. Chrome OS totiž nepotřebuje tak výkonné součástky jako například konkurenční operační systém Windows. Výkonu by tak novinka měla mít více než dost.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: menší kapacita úložného prostoru, většina dat se ale ukládá on-line
  • Cena: 12 000 Kč

Apple MacBook Pro: se dvěma displeji

Nejnovější generace přenosného počítače MacBook Pro se nabízí v různých konfiguracích. Třináctipalcový model pohání procesor Intel Core i5 taktovaný na frekvenci 3,1 GHz. Ten se v případě potřeby dokáže automaticky přetaktovat na 3,5 GHz. Stroj nabídne až 512GB SSD jednotku a ve všech konfiguracích 8 GB operační paměti. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel Iris 640.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro

Foto: archív výrobce

Detailní pohled na Touch Bar

Patnáctipalcový model je ještě výkonnější. Pracovní tempo u něj udává procesor Intel Core i7 při frekvenci 2,9 GHz, který se dokáže přetaktovat až na 3,9 GHz. Ten je doplněn o dedikovanou grafickou kartu AMD Radeon Pro 560 se 4 GB vlastní paměti. Počítá se s 16 GB operační paměti a až 512GB SSD jednotkou.

Patrně největším lákadlem nabízených modelů je integrace druhého displeje, který se jmenuje Touch Bar. Ten slouží nejen k ovládání hlasitosti a některých multimediálních funkcí notebooku, jeho funkčnost se mění podle aplikací, ve kterých se bude používat.

  • Klady: možnost vybírat z různých konfigurací, druhý displej
  • Zápory: základní provedení má pouze integrovanou grafiku
  • Cena: 56 000 Kč (základní provedení) 87 000 Kč (nejlepší provedení)

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám