Hlavní obsah

Kniha, přítel člověka. Darujte ji pod stromeček puberťákovi i hlavě rodiny

Novinky, Zboží.cz
PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Jen v málo rodinách nepatří pod stromeček dárek v podobě knihy. Také už se rozhlížíte v obchodech či na internetu, kterou byste svým nejbližším udělali radost? Pak pro vás máme tipy na bestsellery, které zaručeně potěší každého.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výběr knihy by se měl samozřejmě v první řadě řídit osobností obdarovávaného, jeho zájmy a také věkem či náklonností k četbě. Zatímco tatínkovi, který louská jeden román za druhým, jistě nebude vadit, pokud pod stromečkem najde šestisvazkovou četbu, dítěti, které si svou cestu ke knihám teprve hledá, bude jistě více vyhovovat například komiks či publikace se spoustou obrázků.

Když je pozdě na pohádky

Zatímco u dětí je výběr knih poměrně jednoduchý, těm nejmenším může Ježíšek nadělit leporela, obrázkové knihy, publikace první četby a především pohádkové příběhy, rodiče dospívajících dětí si často nevědí příliš rady. Jaká kniha by potěšila puberťáka?

Poslední dobou jsou velmi oblíbené fantasy příběhy. Jejich vlnu odstartovaly před lety knihy o Harrym Potterovi, později na ni navázala nyní velmi populární sága Píseň ledu a ohně, podle níž byl natočen seriál Hra o trůny. Pokud tedy i váš potomek propadl fenoménu fantasy, máte na výběr z řady titulů. Fanoušky zmíněného Harryho Pottera jistě potěší například Fantastická zvířata a kde je najít od J. K. Rowlingové či Harry Potter a prokleté dítě. Hitem, který si našel čtenáře především mezi většími dětmi a dospívajícími, se stal také Sirotčinec slečny Peregrinové.

Foto: Zboží.cz

05_listopad_Zbozi_Knihy_1

1. Audrey Niffeneggerová: Zakletý v čase, od 235 Kč 2. Kiera Cassová: Selekce (Box 1–4), od 636 Kč

1. Audrey Niffeneggerová: Zakletý v čase, od 235 Kč 2. Kiera Cassová: Selekce (Box 1–4), od 636 Kč 3. Jeff Kinney: Deník malého poseroutky (Box 1–10), od 1 142 Kč

1. Audrey Niffeneggerová: Zakletý v čase, od 235 Kč 2. Kiera Cassová: Selekce (Box 1–4), od 636 Kč 3. Jeff Kinney: Deník malého poseroutky (Box 1–10), od 1 142 Kč 4. Simon Beecroft, Pablo Hidalgo: Star Wars: Velká encyklopedie postav, od 340 Kč

1. Audrey Niffeneggerová: Zakletý v čase, od 235 Kč 2. Kiera Cassová: Selekce (Box 1–4), od 636 Kč 3. Jeff Kinney: Deník malého poseroutky (Box 1–10), od 1 142 Kč 4. Simon Beecroft, Pablo Hidalgo: Star Wars: Velká encyklopedie postav, od 340 Kč 5. Ransom Riggs: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, od 221 Kč

6. Joanne K. Rowling: Fantastická zvířata a kde je najít, od 181 Kč

Pokud je vaše dítě na fantasy příběhy ještě přece jen trochu menší, případně mu tento žánr moc neříká, můžete vsadit na humor. Knížek, které vykouzlí úsměv na rtech, je celá řada. Za všechny jmenujme Deník malého poseroutky od Jeffa Kinneyho. Radost svému dospívajícímu potomkovi jistě uděláte i knihou inspirovanou jeho oblíbeným filmem či počítačovou hrou, případně komiksovým příběhem.

Malé slečny, které objevují svět romantických příběhů, jistě pod stromečkem potěší zamilovaný román či sága. Jejich popularitu před lety odstartovaly například Svítání či Upíří deníky a oblíbené jsou u dívek dodnes. V současnosti dospívající čtenářky propadly například sérii Selekce.

Před spaním i do vlaku

Že jsou vaši nejbližší již dávno odrostlí dětským střevíčkům? Pak zvažte především zájmy a zaměření obdarovaného. Milovníci historie jistě ocení román z minulosti, cestovatelé se určitě rádi na stránkách knihy přenesou do cizích krajů, příznivci filosofie pak nepohrdnou knihou esejů či úvah.

Na žebříčku popularity se v posledních letech drží především detektivní příběhy či ty s prvky thrilleru. Romány, jako byla série Milénium, otevřely čtenářům dveře k severským detektivkám, jejichž oblíbenost neklesá. To ostatně dokládá i popularita knih Jo Nesba. Chybu neuděláte ani hororovou klasikou od Stephena Kinga. Pokud tedy máte ve svém okolí fanouška napínavých knih, máte z čeho vybírat.

Foto: Zboží.cz

05_listopad_Zbozi_Knihy_2

1. Stephen King: To, od 386 Kč

1. Stephen King: To, od 386 Kč 2. Jo Nesbo: Žízeň, od 215 Kč

1. Stephen King: To, od 386 Kč 2. Jo Nesbo: Žízeň, od 215 Kč 3. Marc Elsberg: Blackout, od 187 Kč

1. Stephen King: To, od 386 Kč 2. Jo Nesbo: Žízeň, od 215 Kč 3. Marc Elsberg: Blackout, od 187 Kč 4. Patrik Hartl: Okamžiky štěstí, od 222 Kč

1. Stephen King: To, od 386 Kč 2. Jo Nesbo: Žízeň, od 215 Kč 3. Marc Elsberg: Blackout, od 187 Kč 4. Patrik Hartl: Okamžiky štěstí, od 222 Kč 5. Radka Třeštíková: Osm, od 254 Kč

6. Miroslav Macek: Saturnin se vrací, od 199 Kč

Ačkoli se to při návštěvě knihkupectví nemusí vždy zdát, své místo na trhu má také řada českých autorů. Máte-li v rodině milovníka současné české literatury, pak jistě neuděláte chybu s románem Patrika Hartla či Radky Třeštíkové. Fanoušky kultovního Saturnina jistě potěšila zpráva, že slavný román má pokračování – stojí za ním Miroslav Macek a recenzenti nešetří chválou. V humoru si totiž tahle kniha se Saturninem Zdeňka Jirotky v ničem nezadá.

Ostatně na humor bychom neměli zapomínat ani v knihách. Humoristických románů také na pultech či internetu najdete spoustu, stejně jako románů pro ženy nebo povídek. Ostatně úsměv a radost by měly knihy pod stromečkem přinášet především.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám