Hlavní obsah

Za adventními trhy do Krakova, Vratislavi a Jelení Hory

Novinky, das

Adventní čas je ideální příležitostí k poznávání nových míst, bez ohledu na počasí. Náměstí zaplní tradiční vánoční trhy se stylovým zbožím, ulicemi se line neodolatelná vůně místních specialit, všude vládne idylická, sváteční atmosféra. Zkuste letos změnu a vyrazte tentokrát do Polska. Polský advent si totiž navzdory všeobecné komercializaci uchoval i svůj duchovní rozměr.

Foto: Profimedia.cz

Vratislav

Článek

„Je ale dobré si přivstat a zajít ještě za tmy do některého z kostelů na starobylé obřady rorátů, které symbolicky vyjadřují očekávání křesťanů na narození Krista,” doporučuje ředitel Polského institutu Maciej Ruczaj.

Podívejte se s námi na místa, která o adventu i podle aktuálního vydání proslulého cestovního průvodce Lonely Planet stojí za návštěvu.

Krakow / Krakov

Ve středověkém Krakově můžete prožít adventní trhy přímo v samém srdci památkové rezervace UNESCO, a to od 24. listopadu do 26. prosince. Díky přímému vlakovému spojení s Prahou netřeba řešit parkování či dálniční poplatky a jen si naplno užívejte romantickou vánoční atmosféru starobylého města.

Rynek Główny, jedno z největších náměstí v Krakově, zaplní více než 80 stánků prodejců z Polska, ale také ze Slovenska, Maďarska, Litvy či Ukrajiny. Na výběr je nepřeberné množství vánočních dárků, včetně zajímavých starožitností. A k tomu tradiční jídla: pirohy, bigos, grilované sýry a maso, kvalitní uzeniny, horalské „oscypky“, perníky, ořechy, med a na zahřátí haličské svařené víno („grzaniec“) a pro odvážné také zdejší svařené pivo.

Návštěvu adventního trhu lze ideálně spojit s prohlídkou vzácných historických památek, všudypřítomná je nostalgická atmosféra rakousko-uherské monarchie. Není divu, že stanice CNN již podruhé označila krakovské adventní trhy za jedny z nejlepších na světě – právě pro jejich autentickou atmosféru.

Adventní tipy
7. prosince bude město žít 75. ročníkem soutěže tradičních dřevěných krakovských betlémů („Szopka krakowska“) s průvodem jejich autorů a výstavou na Rynku Głównem. Vyhlášení výsledků následuje 10. prosince u pomníku Adama Mickiewicze na Rynku. Bohatě zdobené vyřezávané betlémy, inspirované krakovskou architekturou, budou vystaveny od poloviny prosince do února 2018 v pobočce městského muzea – Celestat (ul. Lubicz 16, otevřeno denně).
17. prosince projde přes Rynek malopolský průvod koledníků za účasti desítek amatérských folklórních skupin a prezentací tradičních zvyků. Akce vyvrcholí společným zpěvem koled.

Wrocław / Vratislav

Vratislav – město „sta mostů”, má české kořeny, ke kterým odkazuje český lev z dob Jana Lucemburského v městském znaku. Dojedete sem pohodlně vlakem i autobusem. Autem je to z Prahy přijatelné 4 hodiny. Adventní trhy na starobylém Rynku, hlavním vratislavském náměstí, trvají od 17. listopadu do 22. prosince.

Vratislav se rozkládá na 10 ostrovech, které jsou navzájem propojené více jak sty mosty, ne náhodou se metropoli Dolního Slezska říká „polské Benátky“. Pohodovou náladu z návštěvy adventních trhů umocní romantická procházka po mostech a ostrovech na řece Odře, zdejší atrakce pro děti nebo posezení ve stylových hipsterských barech a kavárnách.

Děti se nadšeně zapojují do hledání typických vratislavských trpaslíků („krasnale“), kteří jsou poschovávaní po celém městě. Vítaným zpestřením je i Afrikárium ve vratislavské zoo s exotickou prezentací vodního světa Afriky nebo Hydropolis – interaktivní muzeum vody plné zábavného poznávání pro děti i dospělé.

Unikátní je také „moderní“ betlém v kostele Panny Marie na ostrově Písek (wyspa Piasek) tvořený hračkami, barevnými řetězy a figurkami.

„Dnes tvoří betlém více než 2000 figurek, z nichž se asi 100 pohybuje – některé z nich jsou zde již od šedesátých let. Ty starší paradoxně vypadají lépe než postavičky z umělé hmoty z posledního desetiletí, jejichž materiál podléhá rychlé degradaci,“ říká Natálie Raclavská z portálu KvětEvropy.cz.

Gastronomické tipy
Café Muzeum – zážitek z aktuální výstavy završí skvělá káva na střeše Muzea současného umění (MWW, pl. Strzegomski 2a).
Szajnochy 11 – místo zaslíbené milovníkům sushi.
Targowa – Craft Beer and Food – podnik u vratislavské tržnice (Hala Targowa), kde je možné nakoupit skvělé místní potraviny, nabízí výběr z minipivovarů a výtečnou lokální kuchyni / ul. Piaskowa 17.
Heca – když už mají všude po zavírací době, tady bude určitě otevřeno a pořádně živo! Drinky, živá hudba, tanec (Rynek 7).
Mleczarnia – chcete si povídat až do rána? Pak zamiřte do Mleczarni, podniku, který byl hipsterský dávno předtím, než vzniklo slovo hipster (ul. Pawła Włodkowica 5).

Jelenia Góra / Jelení Hora

Pokud chcete spojit adventní trhy s lyžováním, pak určitě vsaďte na Jelení Horu, kam se dostanete za pouhé 2,5 hodiny jízdy autem z Prahy. Jedny z nejstarších adventních trhů v regionu Dolního Slezska se otevírají pouze o víkendu 16.-17. prosince, od 10 do 16 hodin (Jeleniogórskie Centrum Kultury, ul. 1 Maja 60).

Výjimečné jsou lokálním charakterem – na pultech stánků převládají místní speciality a rukodělné výrobky, především krásné originální ozdoby na stromeček. Trhům vládne přívětivá, klidná atmosféra přátelského adventního setkání.

Avizované lyžování je možné ve ski areálu vzdáleném jen 10 km od města, kde jsou připraveny vleky i běžecké trasy. A pozor, přímo v Jelení Hoře můžete vyrazit na běžky, i když není sníh!

„K dispozici je okruh z barevných desek spojených do celistvé stopy, umožňující na lyžích chodit, trénovat běh i různé techniky a dokonce organizovat závody ve sprintu klasickou i volnou technikou,“ vysvětluje Przemek Kaczałko z Transgraniczneho Centra Turystyki Aktywnej.

Adventní tip
Nedaleko Jelení Hory je zámek Łomnica, kde se během tří víkendů (25.–26. 11., 2. 12.–3. 12. a 9. 12.–10. 12., vždy od 11 do 17 hod.) konají adventní trhy s bohatou nabídkou lokálních specialit, dárků, s programem pro děti a koncerty živé hudby. Přístupné jsou i interiéry zámku, k nákupům lákají staré řemeslné obchody s tkaninami, regionálními produkty či pekárna s výběrem z místních specialit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám