Hlavní obsah

Pražské Staroměstské náměstí provoní na Štědrý den rybí polévka, zazní Česká mše vánoční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rybí polévka zasytí letos na Štědrý den 3000 návštěvníků centra Prahy. Přesně tolik porcí připraví kuchaři na Staroměstském a Václavském náměstí. Tam ji mohou ochutnat lidé bez domova, potřební, ale i kolemjdoucí a návštěvníci největších vánočních trhů. Originální recept kuchařů bude možné ochutnat od 11 hodin.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Tradiční rybí polévku bude opět rozlévat primátorka Adriana Krnáčová.

Článek

Naběračky na Staroměstském náměstí se ujme primátorka Hlavního města Prahy Adriana Krnáčová. Přímo před hlavním pódiem připraví kuchaři 2000 porcí podle speciálního receptu s koňakem a karamelem.

„Rozlévání rybí polévky se pro mě už stalo nedílnou součástí Štědrého dne. Jsem za to ráda, protože mě nabíjí ta krásná a přátelská atmosféra a já se těším, že si opět popovídám se spoustou lidí,“ uvedla Adriana Krnáčová.

Českou štědrodenní rybí polévku ochutnají také návštěvníci Václavského náměstí. Tisíc porcí stejného pokrmu nalije hostům starosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký se svým týmem spolupracovníků. K ochutnání bude také od 11 hodin v prostoru nedaleko Můstku.

Použijí 660 kilogramů surovin

Tradiční „primátorskou“ rybí polévku vaří tým kuchařů společnosti Taiko již několik let podle originálního receptu. Kromě kaprů, kteří letos pocházejí z rybářství Zbiroh významného šlechtického rodu Colloredo – Mansfeld, do ní zpracují 100 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 30 kilogramů cibule, 70 kilogramů hladké mouky, 50 kilogramů másla a 45 litrů smetany.

„Kromě tří litrů koňaku, který dodá polévce originální chuť, ji kuchaři zakápnou ještě karamelem a dozdobí poctivě osmaženými krutony na másle,“ upřesňuje Hana Tietze, mluvčí trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

Program na Staroměstském náměstí pokračuje na Štědrý den od 21 hodin. Na pódiu vystoupí sólisté Národního divadla a Státní opery Praha, kteří zahrají Českou mši vánoční „Hej, mistře“ Jakuba Jana Ryby.

V neděli od 18 hodin si návštěvníci poslechnou zvonohru Petra R. Manouška. Na děti čeká v pondělí 26. prosince od 18.30 hodin pohádka Dvanáct měsíčků.

Podrobný program na vánoční svátky
Sobota 24. prosince – Štědrý den
11.00 - 13.00 Rozlévání štědrodenní polévky
21.00 – 22.00 Česká mše vánoční "Hej mistře!" - smíšený pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté
Neděle 25. prosince – První svátek vánoční
16.00 – 17.00 Župan peče cukroví – pohádka pro celou rodinu, Divadlo Mazec
17.30 – 17.45 Večerníček s Českou televizí
18.00 – 19.00 Zvonohra Petra R. Manouška – koncert mobilní zvonohry
Pondělí 26. prosince – Druhý svátek vánoční
16.30 – 17.30 Triangl – pěvecký sbor
17.30 – 17.45 Večerníček s Českou televizí
17.45 – 18.30 Let´s Go! spirituály
18.30 – 19.30 Pohádkové kino České televize

Reklama

Výběr článků

Načítám