Hlavní obsah

První Vánoce s miminkem: S čím pomoci Ježíškovi

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Vánoce, které poprvé prožíváte i se svým děťátkem, jsou nezapomenutelné. Co může takové dítě do jednoho roku najít pod stromečkem? Máme pro vás několik tipů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Možná se vaše rodina nebo rodina někoho z vašich příbuzných či známých letos rozrostla o dalšího člena. Přemýšlíte, co dát dítěti pod stromeček? Několikatýdenní miminka si nejspíš ještě Vánoce tak docela neužijí, ale to neznamená, že by s nimi Ježíšek neměl počítat. Děti, které za chvíli sfouknou na narozeninovém dortu první svíčku, už dárek určitě ocení (jen co si přestanou hrát s balicím papírem).

Pro ty nejmenší

Výběr dárku byste samozřejmě měli přizpůsobit věku dítěte. Čím udělat radost těm opravdu malým? Chybu určitě neuděláte s chrastítkem nebo kousátkem.

Miminka totiž svět poznávají i svými pusinkami, a tak ona (i jejich rodiče) ocení hračku, která se dá nejen krásně ocucávat, ale také pořádně omýt. Většina těchto hraček pro nejmenší je proto vyrobená z lehkého plastu či gumy. Nikdy nekupujte chrastítka či kousátka v tržnicích a na podobných místech – vzhledem k tomu, že skončí v puse dítěte, je třeba dbát na naprostou nezávadnost materiálu, kterou většina oficiálních výrobců garantuje.

Chrastítka i kousátka mají být vyráběná tak, aby se dětem dobře držela a rozvíjela tak jejich jemnou motoriku. Jsou také krásně barevná, čímž přitahují pozornost dítěte a podporují jejich vývoj.

Kousátka oceníte především v době, kdy se miminku klubou zoubky. Dokáží totiž zklidnit bolavé dásně a pomoci zubům na svět. Na trhu najdete kousátka plastová nebo gumová, některá jsou navíc chladicí, takže ulevují od bolesti.

02_prosinec_Zbozi_Vanoce s miminkem_1

1. Fisher Price, kousátko aktivní klíčky, od 79 Kč 2. Clementoni Mickey – chrastítko klíče, od 126 Kč

1. Fisher Price, kousátko aktivní klíčky, od 79 Kč 2. Clementoni Mickey – chrastítko klíče, od 126 Kč 3. Chicco, chrastítko papoušek, křidýlko, od 119 Kč

4. Brightstarts Oball, hračka/kousátko, od 142 Kč

Šikovné deky

Myslíte, že je děťátko už trochu odrostlé chrastítkům a kousátek máte doma plný šuplík? Co takhle pořídit mu hrací deku. Ta ho nejen zabaví, ale navíc podpoří motorický vývoj miminka, fantazii a všechny smysly.

Hrací deky seženete například s hrazdičkou, s hračkami, se závěsem z hraček, ale rovněž takové, které vydávají zvukové efekty. Dítě může na dece pobývat buď na zádech, nebo „pást koníčky“ a tím posilovat pohybový aparát. Zkrátka nudit se na takové dece rozhodně nebude. Většina dek pro ty nejmenší je navíc vybavena jakousi „ohrádkou“, takže se nemusíte bát o bezpečí miminka.

Vybírat můžete také podle materiálu – nejčastěji se používá bavlna (s příměsí či bez), polyester nebo flanel (případně kombinace materiálů). Dbejte na to, aby deka dobře izolovala. Pamatujte, že miminko si na ní bude hrát na zemi, a je tedy potřeba, aby mu bylo teplo.

02_prosinec_Zbozi_Vanoce s miminkem_2

1. Canpol, hrací deka s hrazdičkou ZOO, od 849 Kč 2. Bright Starts, Spots Safari 2016, deka na hraní, od 1 290 Kč

1. Canpol, hrací deka s hrazdičkou ZOO, od 849 Kč 2. Bright Starts, Spots Safari 2016, deka na hraní, od 1 290 Kč 3. Fisher Price, podpůrná podložka pod bříško Rainforest, od 458 Kč

4. Skip Hop, deka s polštářkem Kamarádi ze stromu, od 689 Kč

Skládám, skládáš, skládáme

Jestliže už je dítě o něco větší a vy se chcete blýsknout nějakým originálním dárkem a vyhnout se tak tradičním plyšákům, zkuste mu pořídit hračku, která ho nejen spolehlivě zabaví, ale která u něj začne rozvíjet také kreativitu či logické myšlení. Ano, mluvíme o pěnových skládačkách.

Ty u dětí podporují vývoj – a zabaví i dospělé. Jsou z lehkého materiálu, který většinou přežije i dětské neúspěšné pokusy o napasování dílu tam, kam nepatří, případně i výlety do vody (protože když tahle hra začne dítě opravdu bavit, už se s ní nerozloučí – ani při koupání).

Jestliže si ještě na puzzle netroufáte, chybu jistě neuděláte s pěnovými kostkami či stavebnicemi. Také ty jsou odolné všem dětským nápadům, navíc je kdykoli snadno omyjete. A nehrozí při nich žádné úrazy.

Mimochodem, když už jsme zmínili koupání, pokud nepatří k oblíbeným činnostem vašeho děťátka, určitě mu může Ježíšek nadělit i nějakou hračku do vany. Kromě „tradičních“ hraček můžete vyzkoušet i takzvané vodolepky – pěnové hračky, které nalepíte na vanu, takže se dítěti bude v koupelně hned víc líbit. A až bude větší, může si s nimi hrát samo.

02_prosinec_Zbozi_Vanoce s miminkem_3

1. Hm Studio, Krtek pěnové puzzle, od 129 Kč 2. Teddies, vodolepky, Moje první zvířátka, Farma, od 171 Kč

1. Hm Studio, Krtek pěnové puzzle, od 129 Kč 2. Teddies, vodolepky, Moje první zvířátka, Farma, od 171 Kč 3. Playgro, měkké pěnové kostky, od 115 Kč

4. Teddies, Baby pěnové puzzle, závodní dráha, od 375 Kč

Něco praktického

Pokud nechcete – tak jako většina příbuzných – kupovat děťátku další hračky, zkuste se poohlédnout po něčem, co ocení i jeho rodiče. Co třeba kvalitní a hezká dětská osuška? Ta se novopečené mamince či tatínkovi rozhodně neztratí. A navíc se dnes už osušky vyrábějí i designově povedené.

Při jejich výběru se ale soustřeďte nejen na barvy či vzory, ale především na materiál. Měl by být měkký a jemný (pamatujte, že dětská pokožka patří k těm nejcitlivějším). Tradičními materiály jsou bavlna a froté. Na trhu najdete nepřeberné množství vzorů a motivů – od tradičních až po ty z dětských „animáků“.

02_prosinec_Zbozi_Vanoce s miminkem_4

1. Bobobaby, osuška s kapuckou, modrý krab, od 198 Kč 2. Bobobaby Eco, osuška s kapucí a žínka, želvička, od 229 Kč

1. Bobobaby, osuška s kapuckou, modrý krab, od 198 Kč 2. Bobobaby Eco, osuška s kapucí a žínka, želvička, od 229 Kč 3. Bobobaby Eco, dětská osuška, liška, od 311 Kč

4. Jerry Fabrics, Mickey 2016, froté osuška, od 199 Kč

Dalším praktickým dárkem může být kvalitní dětská kosmetika. Její výběr se nicméně vyplatí konzultovat s rodiči děťátka, i když většina té „značkové“ je hypoalergenní a hodí se i pro tu nejcitlivější dětskou pokožku. Chybu ale určitě neuděláte, pokud zakoupíte kosmetiku, o které víte, že ji rodiče miminka používají. Možná nezafunguje onen magický „moment překvapení“, ale budete mít jistotu, že šampon nebo krém neskončí zapomenutý v koupelně.

02_prosinec_Zbozi_Vanoce s miminkem_5

1. Sebamed, dětská mycí pěna na obličej a tělo, od 203 Kč 2. HiPP Babysanft, dětský sprchový gel, od 125 Kč

1. Sebamed, dětská mycí pěna na obličej a tělo, od 203 Kč 2. HiPP Babysanft, dětský sprchový gel, od 125 Kč 3. Johnson's Baby, pěnový šampon s pumpičkou, od 86 Kč

4. Nivea Baby, krém proti opruzeninám, od 74 Kč

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám