Hlavní obsah

Ceny stromků jsou podobné jako loni

Každoročně se v Česku prodá přes milión vánočních stromků. Letošní ceny jsou podobné jako loni, hlásí obchodníci. V nejprodávanějších kategoriích do dvou metrů by měly jedle stát do 850 korun, smrk pichlavý do 600 korun, smrk ztepilý do 500 korun a borovice černá do 500 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodej vánočních stromků začal i na Tylově náměstí v Praze.

Článek

Vyšší ceny mohou být u stromků, které měří nad dva metry, ceny se mohou lišit podle regionu i kvality stromku. Nejlevněji se dají sehnat za zhruba 300 korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.

Nejprodávanějším druhem v ČR je podle Sdružení pěstitelů vánočních stromků jedle, pětina kupujících si pak pořídí smrk pichlavý. „Jako každý rok je velký zájem o jedle a smrky. Jsou oblíbené také proto, že déle vydrží a tolik neopadávají,“ řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

To potvrzuje i řetězec Tesco, podle kterého si vybírá jedli skoro polovina zákazníků. „Na druhém místě v oblíbenosti pak je smrk pichlavý, ten volí zhruba třetina kupujících,“ uvedl mluvčí řetězce Václav Koukolíček.

Stromečky z dovozu nejsou příliš kvalitní

Většina obchodníků zahájila prodej na začátku prosince, počítají s obchody až do Štědrého dne. Cena je u mnoha obchodníků odstupňovaná podle výšky stromku, někteří používají jednotnou cenovou sazbu. Například u obchodů IKEA mají pouze jedle.

„Cena je jednotná, 499 korun za stromeček bez ohledu na výšku. V nabídce jsou stromky ve výšce zhruba od 170 do 200 cm, ale vzhledem k jednotné ceně zákazníci vybírají spíš podle tvaru stromečku než podle výšky,“ sdělila mluvčí řetězce Zdenka Pecková. IKEA je bude nabízet do vyprodání zásob, loni jich v ČR prodala přes 39 tisíc.

Čeští pěstitelé v posledních letech upozorňují na dovozové vánoční stromy z Dánska a Polska. „Jedná se o nepříliš kvalitní stromky, které některé velké firmy používají jako marketingový tah pro přilákání do svých prodejen,“ prohlašuje sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám