Hlavní obsah

Kateřina Steinerová zve na swingové Vánoce

Novinky, Dana Sokolová

Kateřina Steinerová je známá především jako herečka, ale také milovnice swingu a vintage stylu, což je na ní na první pohled i patrné, protože se ve svém oblékání inspiruje čtyřicátými a padesátými lety. Zeptali jsme se jí, jak letos prožívá adventní čas.

Foto: Michal Strejček

Kateřina Steinerová

Článek

Dvaadvacátého prosince ji čeká premiéra v nové hře v Divadle Járy Cimrmana Barrandovský swing. Scénář napsala její kamarádka a skvělá herečka Vlasta Žehrová podle skutečných událostí ze zlaté éry barrandovských filmových ateliérů.

„Procházíme různými životními etapami, například Lídy Baarové, Adiny Mandlové, Miloše Havla, Uliho Rosenbauma, R. A. Dvorského a dalších ikon té doby a nevyhýbáme se ani pravdivému obrazu tehdejšího filmového a módního průmyslu často ovlivněného vášnivými vztahy, drogami a alkoholem. Celé představení hrajeme pouze čtyři herci, Vlasta Žehrová, Zbyněk Fric, Ondřej Kavan a já, ale ztvárňujeme celkem 24 rolí, takže s námi má režisér Lukáš Pečenka opravdu plné ruce práce,” svěřila se Novinkám Kateřina Steinerová.

Foto: archív Kateřiny

Přes veškerý shon si ale vždy najde chvilku i na svařák s přáteli na pražském Staroměstském náměstí nebo na Náměstí Míru, což se jí dříve nestávalo. Takže si podle vlastních slov užívá opravdu krásný advent.

Do Vánoc ji čeká ještě několik swingových večírků, zkouší u toho v divadle činohru ze swingové éry, připravuje swingový koncert v pražské Malostranské besedě a pořizuje nové retro látky do bytu. Swing je tedy všude kolem ní.

„Už  mi chybí jen swingová vykrajovátka na linecké,” říká s úsměvem herečka.

Foto: archív Kateřiny

A jak se Kateřina vlastně ke swingu a celkově k době čtyřicátých a padesátých let dostala? Na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze, kde studovala hudebně dramatický obor, a v rozvrhu třetího ročníku se vyskytl step.

„Pak už to šlo v rychlém sledu, začala jsem chodit do tanečního studia mého učitele stepu, dali jsme se dohromady, učili jsme spolu swing, vystupovali, cestovali po světě, navštěvovali workshopy a budovali festivaly a swingovou scénu nejen v Praze, ale i v celé republice. Tak jsem poznala swingovou hudbu, módu, životní styl, a to všechno zůstalo součástí mého života, i když náš partnerský vztah skončil,” dodává.

Foto: Divadlo Járy Cimmrmana

22. prosince 2016 se uskuteční premiéra činoherní hry Barrandovský swing

Kateřina kromě swingu miluje vintage styl a svými modely inspirovanými čtyřicátými a padesátými lety je již proslulá. Kde hledá inspiraci?

„Inspirace přichází s originálními vintage časopisy a filmy a k mé veliké radosti ovlivňuje i naše současné návrháře a vůbec dnešní casual módu. Když si jdu pro šaty na swingový koncert, mířím k Lazy Eye nebo do vintage obchodu Art Deco, když potřebuju spojku mezi swingem a extravagantnější ležérní elegancí, vyrazím k Josefíně Bakošové do Hardecore, do Boho Vintage Concept Store nebo za holkama do Chatty. Můj nejčerstvější úlovek z koncertování v indickém Dillí je móda Jitky Klett, která má v sobě velikou dravost a zároveň dívčí jemnost, prostě nádhera. Ale já jsem taky známý ´úletář´, ráda nosím třeba zebrovou teplákovku a plyšové tenisky z kolekce Jeremyho Scotta pro Adidas a vánoční svetr se sobem,” uzavírá s úsměvem herečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám