Hlavní obsah

Ochranu mazlíčků před zimou nepodceňujte

Novinky, Eva Dvořáková

Při mrazivém počasí by se nejenom lidé měli balit do několika vrstev oblečení. Neměli by zapomínat ani na své čtyřnohé miláčky, kteří také vnímají změny teplot. Pokud prochladnou, mohou jim hrozit podobné nemoci jako lidem.

Jak se v zimě starat o psy Video: Novinky

 
Článek

„Zima je nejvděčnější období pro ty, kteří své miláčky rádi oblékají. Nicméně psí oblečení není jen na okrasu, jeho hlavním úkolem je ochránit pejska před nachlazením,” říká Patrik Šilhavý, majitel obchodu Dogg.

Co se týče materiálů, nejvíce psa zahřeje tvíd. Tento materiál je velice hřejivý a v neposlední řadě také odolný. Vlastnosti tvídu ale nevyužívají jenom čtyřnozí společníci, často se také používá v lidské konfekci.

Foto: Spokojenypes.cz

Obleček, 1249 Kč. Vánoční šála, od 57 Kč.

Foto: Spokojenypes.cz

Deka, od 102 Kč. Šátek, od 99 Kč. Plyšák hračka, 111 Kč. Dárková krabice Trixie, 143 Kč.

Foto: Archiv firmy

Zimní mikina z fleecu Rogz, Mall, 559 Kč.

Módu nosí i rotvajleři

Pokud si myslíte, že oblečení je záležitostí pouze malých plemen, mýlíte se. Patrik Šilhavý to vyvrací a říká, že stejně jako čivavy se mohou oblékat i větší psi, například i šedesátikilový rotvajler. Hrozí jim podchlazení úplně stejně jako jiným plemenům.

Co se týče výběru oblečení pro psa, je vždy vhodné kousek vyzkoušet a ověřit si, zda se v něm mazlíček cítí komfortně, nikde ho nic neškrtí a nebrání mu například při vykonávání potřeby.

Foto: Archiv firmy

Tvídový obleček s baretem, Dogg, 3999 Kč.

Foto: Archiv firmy

Čepice, Dogg, 799 Kč.

Pozor na packy

„V zimě je velkým problémem vysychání kůže na packách psů, a to zejména kvůli chodníkům, které jsou ošetřeny posypovou solí,” upozorňuje Šilhavý.

Proto doporučuje jako prevenci bolestivého popraskání pořídit vlhké ubrousky, tlapy pejskovi po návratu z procházky otřít, případně ošetřit krémem na přírodní bázi bez obsahu chemie.

Foto: Archiv firem

Hojící mýdlo pro zvířata v Bio kvalitě, Sušienkovo Doggz, 185 Kč. Víceúčelové vlhčené ubrousky Menforsan, Mall, 199 Kč. Bio krém na tlapky z bambuckého másla, Sušienkovo, 219 Kč.

Co zvířecím milovníkům

„Každého chovatele potěší vánoční dárek, který pomůže ochránit jeho psa před nástrahami počasí. I pro psa lze koupit pláštěnku nebo oblečky ze softshellu chránící srst psa před vodou, bahnem, špínou, solí a sněhem na celém těle. Existují také opravdu teplé zimní bundy vhodné i pro náročnější outdoorové aktivity. Jejich cena se odvíjí od velikosti,“ říká Soňa Fialková, spolumajitelka e-shopu Spokojený pes.

Dárky pro milovníky psůVideo: Novinky

Foto: Spokojený Pes

Pelíšek Bite My Pet potěší každého chovatele, vybrat můžete z několika vtipných variant Spokojený Pes.

Cukroví pejskům nedávejte

Ačkoliv mnoho lidí často podlehne roztomilým psím očím a od štědrovečerní tabule mazlíčkům sem tam něčím přilepší, podle specialistky na výživu Fitmin Adély Palacké mohou napáchat více škody než užitku.

„Jeden kousek lineckého, které není potřeno čokoládou či naplněno kakaovým krémem, až tak neuškodí. Hrozí ale, že si zvíře navykne, a na dalších pár dní se stane vaším věrným společníkem při kávě a sladkém zákusku. Pokud byste mu opravdu chtěli zpříjemnit svátky, zvolte psí pamlsky, kterých je na trhu nepřeberné množství.”

Foto: Archiv firem

Za studena lisovaný lososový olej, pro lepší srt i imunitu, Fitmin. Zdravá pochoutka pro psy bez chemických aditiv, Fitmin. Pupalkový olej je bohatý zdroj esenciálních mastných kyselin. Prospívá při řešení kožních problémů, Canvit, 759 Kč.

Co se týče pravidelného mlsání sladkostí, zejména pak čokolády, toto chování může být pro psy i kočky v extrémních případech i smrtelné. Je to zejména kakao, které je jak pro psy, tak i pro kočky nebezpečné. Obsahuje totiž alkaloid theobromin.

Čím tmavší čokoláda, tím vyšší množství theobrominu obsahuje (nejvíce ho tedy najdeme v hořké čokoládě a čokoládě na vaření).

„Psi tento alkaloid nedokážou metabolizovat tak snadno jako lidé, a proto je pro ně čokoláda nevhodná. Malé množství čokolády pravděpodobně nic závažného nezpůsobí, maximálně se objeví příznaky nevolnosti (zvracení či průjem). Ve větším množství už hrozí závažnější obtíže, jako je svalový třes, nepravidelný tlukot srdce, záchvaty, v nejzávažnějších případech by čokoláda mohla způsobit až úmrtí,” varuje Adéla Palacká.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám