Hlavní obsah

Svatá Lucie noci upije

Novinky, das

Na 13. prosinec připadá svátek svaté Lucie, k tomuto dni se vztahuje mnoho pověr a zvyků, které ale už pomalu upadají v zapomnění.

Foto: Profimedia.cz

Svatá Lucie

Článek

Lucie žila ve 2. století na Sicílii, byla od mala velmi zbožná a chtěla svůj život zasvětit Bohu. Rodiče s tím ale nesouhlasili, protože ji chtěli výhodně provdat. Lucii se podařilo svou matku přemluvit, aby ze svatby sešlo, ale odmítnutý ženich to neunesl a Lucii udal jako tajnou křesťanku. Protože se své víry nechtěla vzdát, byla uvrhnuta do vězení, krutě mučena a nakonec zavražděna.

V křesťanské tradici podle kraje chodily tzv. ´lucky´ zahalené v bílé či s omoučněnou tváří kontrolovat hospodyně, jak mají naklizeno. V ruce držely peroutky z husích brk nebo metlu a ometaly všechny kouty, aby vyhnaly prach i všechno zlo.

V některých krajích chodily po domech s noži a hrozily dětem, které se v období adventu nepostily, rozpáráním mlsného břicha. V dávných dobách také chránily lidi před zlými čarodějnicemi.

Jméno Lucie
Původ jména Lucie je v latinském slově „lux“, což značí „světlo“. Jméno Lucie znamená „světlá“ či „zářící“.

V tento den se také věštilo a předpovídalo počasí.

Všechny tyto tradice se postupně měnily. Začátkem 20. století si např. lucky dělaly legraci z mužů, které přepadávaly a šťouchaly do nich vařečkami, mazaly je hořčicí, kolomazí, sypaly po nich mouku, a to vždy až do půlnoci.

Pranostiky
Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Toto rčení o nejdelší noci v roce vzniklo před změnou kalendáře v 16. století, kdy zimní slunovrat vycházel na dobu okolo 13. prosince. Po přijetí gregoriánského kalendáře to již neplatí, zimní slunovrat nyní nastává 21. nebo 22. prosince.
Jaké jsou dny o svaté Lucii do Božího narození, takové jsou měsíce příštího roku (12 dní = 12 měsíců).
Když přijde svatá Lucie, najde tu už zimu.
Na svatou Lucii jasný den, urodí se konopí a len.
Zdroj: Adventní čas od Dagmar Šottnerové, Nakladatelství Rubico

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám