Hlavní obsah

Výstava v Šumperku představí vánoční zvyky v evropských zemích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastivědné muzeum v Šumperku otevře 17. listopadu výstavu zaměřenou na vánoční tradice a zvyky ve 14 evropských zemích. Návštěvníci se budou moci vžít do vánoční atmosféry ve Finsku, Francii, Lotyšsku či Řecku. Představena budou tradiční vánoční jídla, ale i zvyky spojené se zdobením stromků či rozdáváním vánočních dárků.

Foto: Profimedia.cz

Výstava představí vánoční tradice v různých zemích. Ilustrační foto

Článek

„Snažili jsme se vycházet především z vyprávění cizinců, kteří u nás žijí. Dohromady představíme zvyky 14 zemí. Ze severní Evropy je zastoupeno Švédsko, Finsko, ze západní Evropy jsme vybrali Velkou Británii, jih Evropy například reprezentuje Španělsko. Představíme například také Lotyšsko, kde se udržují pohanské tradice. Pravoslavné Vánoce zastupuje Řecko," upozorňuje kurátorka výstavy Pavlína Janíčková.

Lidé se budou moct seznámit i s vánočními zvyky například v Rakousku, Německu, Polsku, ale i ve Francii, kde jsou Vánoce kulinářských zážitkem.

Výstava návštěvníky seznámí například i s tím, který den je v dané zemi nadílkový. „Lidé se také dozvědí, jak a kdy zdobí stromeček a zda u toho dodržují nějaké tradice. Na výstavě si mohou zjistit, ale i zkusit vybrané vánoční recepty v jednotlivých zemích," uvedla Janíčková.

Organizátorům se podařilo získat i dopis od Santy Clause z jeho poštovního úřadu ze severního pólu. Vánoční atmosféru v jednotlivých zemích navodí i interiéry, například krby s punčochami, vánoční stromky a ozdoby či adventní věnce.

Blížícím se vánočním svátkům se věnují i další muzea v Olomouckém kraji

V přerovském Muzeu Komenského se otevře 27. listopadu tradiční výstava Vánoce na zámku, která je letos věnovaná perníkům a svátečnímu oblečení.

Představí také kompletní takzvaný Zbořilův betlém, jehož autorem je sázavský řezbář Bedřich Zbořil. Zařadil do něj přes 120 figur, které vytvořil na objednávku přerovského muzea v letech 1997 až 2009.

Vlastivědné muzeum Jesenicka otevře 22. listopadu výstavu Vánoce ve Vodní tvrzi, vystaví díla třebíčských betlemářů od 19. století až po současnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám