Hlavní obsah

Kam za silvestrovskou exotikou? Do Panamy či na Maledivy

Novinky, mšv, jky, lpl

Trávit přelom roku u moře může být příjemná změna. O silvestrovské zájezdy je navíc stále větší zájem než o pobyty během Vánoc, které chce mnoho Čechů trávit tradičně v teple domova. Kromě vytržení ze stereotypu si navíc můžete odpočinout od zimy a načerpat dostatek sluneční energie, která nám v tomto období chybí. Nevíte, kam vyrazit? Nechte se inspirovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V období Vánoc a silvestra jsou podle oslovených cestovních kanceláří lákadlem například ostrovy u Afriky jako Zanzibar, Mauricius či Seychely, zhruba stejně vzdálený Karibik anebo Thajsko.

Jelikož je ale o silvestrovské zájezdy větší zájem než o vánoční, bývají řádově i o 3000 korun dražší. Vyrazit můžete ovšem i na vlastní pěst a naplánovat si zájezd přesně podle svých představ.

Maledivy, Asie

Ostrovy v Indickém oceánu jsou lákadlem celoročně, ale v jakém jiném období je lepší nasát tamní atmosféru než v zimě? Průměrná teplota se na přelomu roku pohybuje kolem 27 stupňů Celsia, nejnižší klesá k 25 stupňům.

Foto: Profimedia.cz

Maledivy jsou rájem pro potápěče.

Vybrat si navíc můžete z desítky drobných atolových ostrovů, které lákají na průzračné moře a bělostné pláže. Navíc ne zcela nutně musíte svůj zájezd strávit v hotelovém rezortu, jelikož jsou zpřístupněné i lokální obydlené ostrovy, můžete si výlet naplánovat sami.

Maledivy jsou díky křišťálové vodě rájem potápěčů a ideální jsou i pro další vodní sporty, oproti tomu milovníci památek mnoho k prohlížení nenaleznou. Více si o Maledivách můžete přečíst v rozhovoru zde.

Réunion, Afrika

Pokud vás láká trochu jiná exotika než jen nekonečné pláže a palmy, vyrazte na ostrov Réunion v Indickém oceánu nedaleko Madagaskaru. Uchvátí vás na něm nekonečná záplava deštných lesů, ale především nádherné vodopády.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Réunion láká na záplavu deštných lesů.

Ostrov je na jižní polokouli, tudíž na něm teprve v půlce prosince začne teplá sezóna, s průměrnou teplotou kolem 30 stupňů. Jediné, co by vás mohlo trochu zaskočit, jsou občasné deště. Ani ty však nedokážou přebít atmosféru, kterou malý ostrov disponuje. Spojení s Evropou funguje takřka výhradně přes Paříž, tudíž se na tento věčně zelený ostrov nejsnáze dostanete s Air France. Pokud se o Réunionu chcete dozvědět víc, přečtěte si článek zde.

Panama, Střední Amerika

Je to členitost a různorodost Panamy, která sem láká v posledních letech turisty z celého světa. Mnoho Američanů se sem stěhuje na důchod a pochvalují si to. Proč? Je tu teplo a proti sousední Kostarice také velmi levno.

Jeden den si můžete užívat hlavní město Ciudad de Panama, které má mimo jiné již dva roky moderní metro, což je na středoamerickou zemi poměrně výjimečné. Staré město zvané Casco Viejo je pak opravdu velmi půvabné a stojí za návštěvu.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z panamských pláží Bocas del Toro

A co tu tedy můžete podnikat? Po obligátní prohlídce Panamského průplavu se můžete vyjma koupání vydat třeba na rafting, který je zde opravdu skvělý. Vynechat byste neměli také výlet na slavné souostroví Bocas del Toro. Právě zde tráví penzi velké množství těch, kteří už řekli „stop“ pracovním stresům a zimě ve své domovině.

Bali, Indonésie, Asie

O malém ostrůvku v Indickém oceánu ležícím mezi Malajsií na západě a Austrálií na východě se v posledních letech traduje, že se přeměnil na „indonéský Mácháč“. Samozřejmě že je tropické podnebí s průměrnými teplotami kolem 30 stupňů obrovským lákadlem turistů, od listopadu do března ale na ostrově bohů, jak se mu říká, panuje takzvaná vlhká sezóna, kdy více prší a vlhkost vzduchu dosahuje až 85 procent, což některé hledače dovolených odradí.

Nemusíte se však bát, že byste měli oslavu konce roku strávit v pláštěnce, sprška většinou dorazí až odpoledne a nemá dlouhého trvání. Na Bali si navíc najde svou porci krásy téměř každý.

Foto: Profimedia.cz

Bali okouzluje návštěvníky kromě moře také rýžovými polemi.

Hřejivé slunce, průzračný azurový oceán, barvami hýřící mořské dno, vlny přímo vybízející k surfování, dechberoucí příroda, okouzlující rýžová políčka, vodopády, sopky, divoká zvířata, starobylé chrámy, a ještě něco navíc — všudypřítomná dobrá nálada.

Spojené arabské emiráty (SAE), Asie

Dubaj a v pozadí ty ostatní emiráty. Tak to vypadá v posledních letech při pohledu na tuto konzervativní, avšak turisticky nesmírně přívětivou zemi. SAE nejsou velké, ale aktivit, které zde můžete podnikat je nepřeberně. Podíváme-li se jen na Dubaj, tak sem můžete vyrazit za nákupy, koupáním, špičkovou gastronomií i výstřelky nejmodernější architektury. Vyjma toho, že se zde nachází nejvyšší budova světa Budrž Chalífa a nejluxusnější hotel světa, sedmihvězdičkový Burdž al-Arab.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pohled na Dubaj z nejvyšší budovy světa - Burdž Chalífy.

Přidejme možnost pouštního safari či vodních sportů a netřeba mluvit více. Pokud se budete chtít podívat i za hranice emirátu Dubaj, jistě stojí za nahlédnutí i Abú Dhabí, ve kterém nesmíte vynechat návštěvu úchvatné Velké mešity šejka Zayeda. Jako jediná v tomto emirátu je přístupná i pro nemuslimy. Luxus zde spojuje luxus — drahé koberce, křišťálové lustry, polodrahokamy, mramor, zlato — i to je jedna z nejkrásnějších mešit na světě vůbec.

A pokud se chcete dokola jen a jen koupat, přivítají vás jistě rády emiráty Šardžá (Sharjah) či Adžmán (Ajman).

Anketa

Kde plánujete letos trávit Silvestra?
Doma
74,8 %
U moře
10,6 %
Na horách
7,4 %
Jinde
7,2 %
Celkem hlasovalo 377 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám