Hlavní obsah

Několik tipů, jak si usnadnit předvánoční mytí oken

Novinky, das

S blížícími se Vánoci nastává čas na organizaci předvánočního úklidu. Jelikož většina domácností tento sváteční úklid začíná právě mytím oken, připravili jsme pro vás hned několik rad, jak si tuto vcelku nepopulární činnost co nejvíce usnadnit.

Foto: Profimedia.cz

Mytí oken nepatří mezi příliš oblíbené činnosti.

Článek

Správné načasování

Pokud vám bude do okna přímo svítit slunce, nejen, že pořádně nic neuvidíte, ale i voda a přípravky rychle zasychají, čímž se utvářejí na okně šmouhy. Ideální není ani příliš mrazivé počasí. Přimrzlá špína více drží a vás stojí její odstranění více energie.

Příprava okolí

Ukliďte vše, co kolem oken máte. Udělejte si prostor, z parapetu dejte všechno pryč a sundejte záclony, které můžete rovnou vyprat. Kdo by si chtěl kazit výhled na nablýskaná okna špinavými záclonami.

Žaluzie a rámy

Před mytím skel se vždy nejdříve věnujte žaluziím a rámům. Tam se drží nejvíce špíny. Na žaluzie se nebojte použít vysavač, je to jednoznačně nejrychlejší způsob. Jen pozor na jeho výkon – zvolte ten nejnižší možný, jinak byste si je mohli poškodit. Pokud máte bílé rámy, pak na jejich očištění zvolte krémový čistič, který je zbaví nečistot a zvýrazní bílou. Nikdy nepoužívejte práškové přípravky. Tím rámy akorát poškrábete nebo poškodíte lak.

Čistá skla

Mnoho žen se drží postupu, kdy nejdříve omyjí skla jen vodou a následně je rozleští k tomu určeným přípravkem. Tento postup je však zdlouhavý a namáhavý. Vyzkoušejte speciální mikrohadřík, který si vystačí zcela bez čisticích a lešticích přípravků anebo investujte do stěrky.

Vyzkoušet můžete i elektrický vysavač na okna, který má oproti obyčejné stěrce spoustu výhod. Stačí okno umýt hadrem s vodou a čisticím prostředkem a potom ho už rovnou můžete vysušit vysavačem. Vysavač odsaje všechnu špinavou vodu do integrované vodní nádržky a vám zůstanou dokonale čistá okna a k tomu nezašpiněný parapet a podlaha.

Voda tak akorát

Voda nesmí být moc horká ani studená. Doporučuje se teplota kolem 30 stupňů. V příliš horké vodě se totiž snižuje účinnost čisticích prostředků.

Správné přípravky

Po namočení oken počkejte a dejte čisticím přípravkům chvilku, aby začaly fungovat, jak mají. A jak poznat ten správný? Nejlépe se pracuje s takovými, které nestékají a dělají pěnu.

Foto: archív firem

Zleva:

Výsledné vyleštění

Pokud vám na oknech přeci jen zůstanou nějací „kocouři“, použijte na jejich odstranění dobrý lešticí přípravek. Nejvhodnější jsou ty, které obsahují alkohol, protože se rychle odpařují a nezůstávají po nich stopy. Skvělým pomocníkem na vyleštění šmouh je utěrka či hadřík z mikrovláken.

Babské rady

Můžete se nechat inspirovat i triky našich babiček. Ty na mytí oken používaly teplou vodu s octem nebo se solí. Pokud jim na skle zůstala nevzhledná šmouha, zbavily se jí pomocí novin nebo starých silonek.

Dalším prostředkem na špinavá okna je světlý pudink. Sáček rozpusťte v 5 litrech teplé vody a okno s tímto roztokem umyjte. Nakonec sklo přetřete suchým hadříkem.

Použít se dá i obyčejný šampon, postup zůstává stejný jako s pudinkem.

Foto: Vileda

Windomatic od Veledy - s praktickým elektrickým vysavačem vysajete umytá okna do sucha bez kapek na okenním rámu či na podlaze. Cena: od 990 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám