Hlavní obsah

K vánočnímu času patří magický a pohádkový svět

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes si již málokdo dokáže představit Štědrý večer bez televizní pohádky. A má to svá opodstatnění. Tento slavnostní večer trávili u pohádek i naši předci, jen s tím rozdílem, že je buď někdo vyprávěl anebo četl. Magické příběhy vždy dotvářely vánoční atmosféru spjatou s příchodem Ježíška. Pohádky, ve kterých vítězí dobro nad zlem, jsou pro dětskou duši velmi důležité.

Foto: Profimedia.cz

Pohádkové příběhy vždy dotvářely vánoční atmosféru.

Článek

Pohádky dětem přibližují každodenní lidské problémy, a to v pochopitelné formě. Podle odborníků je jedno, zda si děti pohádky čtou, sledují je v televizi anebo jim o nich vyprávějí rodiče. Důležité je, zda si o nich mohou s někým popovídat a sdílet s někým své pocity.

Zejména pak v předškolním věku, kdy právě pohádkový svět dává dětem pocit jistoty, strukturu a řád. Jejich vývojové stádium totiž odpovídá tomuto způsobu uvažování a prožívání. Jasně vidí, jak se chovají zlí lidé a jak dobří. Navíc jim pohádky ukazují, že i oškliví, slabí, opuštění jedinci se mohou stát díky své dobrotě a schopnostem krásnými a milovanými.

Proto se i děti často s pohádkami ztotožňují. Pokud si už nějakou pohádku oblíbí, je to proto, že se její příběh nějakým způsobem dotýká toho, co v ten daný okamžik děti pociťují a prožívají. Pohádka se tak stává jejich pomocnou berličkou v dalším vývoji.

Historické a kulturní základy 

Lidové pohádky dětem také rozšiřují obzory. Naprosto přirozenou formou se seznamují s naší historií a kulturou. Ve vykreslených postavách se pak děti učí od sebe rozeznávat zlo od dobra, ctnost od neřesti.

Nejčastěji se děti vidí v kladných hrdinech, jelikož právě v těchto postavách vidí jednoduchost, přímočarost a nekomplikovanost. Navíc to s nimi vždy dopadne dobře, zatímco se zápornými postavami obvykle dost špatně, jelikož si to zaslouží. Jejich vysvobození pak připadá v úvahu jen v ten okamžik, kdy se samy chtějí polepšit.

Zkuste letošní Vánoce strávit netradičně. Věnujte alespoň jeden večer rodinnému čtení pohádek. Zavzpomínejte si tak na časy našich předků. Zajisté budete překvapeni, jak moc tento okamžik prohloubí vaše vztahy.

Foto: Albatros

Kniha

Foto: Albatros

Vojtěch Kubašta

Půlnoční pohádky

Foto: Fragment

Jak Nepořádníček naučil děti uklízet - Elisabeth Zöllerová

Foto: Fragment

Kde se schovávají pohádky? Jan Vodňanský a Magdalena Reifová

Foto: Fragment

Na co se veverky těšily a další pohádky o zvířátkách - Jindřich Balík

Foto: Fragment

Čertovská pohádka (audiokniha pro děti)

Foto: Fragment

Vánoce u Rumcajsů - Václav Čtvrtek

Foto: Egmont

Odvážná Vaiana – Legenda o konci světa

Foto: Egmont

Máša a medvěd - O malé nezbedě a velkém medvědovi - N. Imanova

Foto: Knižní klub

Pohádkový svět Františka Nepila

Foto: Nakladatelství Amenius

Zlaté dno - Co všechno nás může potkat na cestě za svým snem? Někdy velké přátelství, jindy dobrodružství a vždycky se vyplatí poctivá práce. Odměnou nám může být láska a zjištění, že jsme-li dobří a poctiví, naše sny si nás najdou i samy. Cena: 249 Kč

Foto: Nakladatelství Amenius

Tajemný život sněhuláků aneb Příhody sněhuláka Sněhošlápka a jeho kamarádů - oživlí sněhuláci a jejich kamarád Honzík společně prožívají radosti i strasti, které s sebou přináší zimní období. Cena: 169 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám