Hlavní obsah

Novoroční výstup na Stezku korunami stromů či bájnou horu Blaník

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silvestr i Nový rok nemusíte prožít doma u televize. Ačkoli je letos sněhu pomálu a ani na horách to na větší lyžovačku nevypadá, lze i tyto dny strávit aktivně a s velkolepými zážitky. V tyto dny se totiž konají tradiční výstupy na známé kopce, hory či rozhledny.

Foto: ČTK

V korunách stromů se projdete po stezce dlouhé 675 m.

Článek

1. Stezka korunami stromů na Lipně

I stezka je otevřena na Silvestra, přesto tradiční záležitostí zde začínají být novoroční výstupy. „Jako každý rok i nyní jsme pro návštěvníky připravili malé občerstvení, děti bude bavit kejklíř Slávek a zapomenout se nesmí ani na pamětní list,“ upozorňuje pořadatel Filip Pekárek.

Pokud se budou chtít lidé šetřit, mohou  jet tzv. stezkabusem (s Lipno.card zdarma).

2. Rozhledna na Blaníku

Na bájnou horu Blaník a rozhlednu lze vylézt jak na Silvestra, tak na Nový rok. Většina místních vyráží  již na Silvestra, a to nejčastěji z Kondrace – tedy delší 4,5km trasou. Zbytek pak chodí až na Nový rok. Nahoře na ně již tradičně čeká malé občerstvení.

3. Novoroční výšlap na Ještěd

Čtyřkilometrovou trasu, která vede po modré turistické značce, zvládnou i děti. Všichni účastníci obdrží kovový odznak, pamětní list a razítko Klubu českých turistů. Chodí se z Horního Hanychova z konečné tramvaje a to od 9.30 hod. ráno.

4. Novoroční výstup na Štěpánku

Vychází se z Tanvaldu, cílem trasy dlouhé 6 km je rozhledna Štěpánka.

5. Novoroční výstup na Radobýl

Vychází se z Mírového náměstí v Litoměřicích. Trasa výšlapu měří 2,7 km ze sídliště Cihelna, kde po přejití železničního přejezdu navážete na žlutou turistickou značku Vinařské naučné stezky.

6. Silvestrovský a novoroční výstup na Javorník

Ať již přijdete za jakékoliv strany - od Kašperských Hor, z Nezdic, Strašína, Vacova, Benešovy Hory či z centra vesnice, je pro vás připraveno občerstvení, posezení a díky podpoře obce Vacov i vstřícné vstupné na rozhlednu. Oba dva dny od 10–17 h.

7. Novoroční výstup na haldu Ema

Trasu si lze určit dle vlastního uvážení. Organizátoři doporučují žlutou TZ od Divadla Antonína Dvořáka nebo od ZOO. Účastníky bude čekat pamětní razítko, diplom akce, pohled na Ostravu z jejího nejvyššího bodu (315 m.n.m)

8. Nový rok na věži v Ostravě

Přijďte se pokochat pohledem na Ostravu a vhodit si do speciální krabice své Novoroční předsevzetí. Na pobočce Ostravského informačního servisu si budete moci vyrobit své vlastní PF s ostravskými fotografiemi, opatřené razítkem věže. Dozvíte se také o zvláštních obyčejích a tradicích, kterými lidé oslavují Nový rok ve světě.

9. Novoroční turistický pochod Stezkou Vojty Náprstka

Trasa mezi Berounem a Karlštejnem vede nejstarší turistickou značenou cestou v České republice a prochází chráněnou krajinnou oblastí Český kras. Pochod odstartuje v čase mezi 10.00 a 10.30 hod. z berounského náměstí od restaurace Alena. Cíl pochodu se uskuteční podle tradice v restauraci Pod Dračí skálou na Karlštejně.

10. Novoroční výstup na Kozákov

Hvězdicový výstup na vrchol Kozákova je možné realizovat pěšky, na lyžích, na kole i na koni. Vyjít můžete z jakéhokoliv místa, které si zvolíte (např. Turnov, Železný Brod, Lomnice nad Popelkou, Semily, apod.), záleží jen na vaší zdatnosti. Občerstvení zajištěno v Riegrově chatě na Kozákově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám