Hlavní obsah

Co nabízejí moderní počítačové tablety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka na tuzemském trhu je tak obrovská, že se v ní méně zkušený uživatel může snadno ztratit. Podle jakých kritérií tedy vybírat?

Foto: Profimedia.cz

Tablety, jejichž cenovka se pohybuje okolo čtyř tisíc korun, zpravidla nabídnou již dostatečně vysoký výkon a zároveň i lepší kvalitu použitých materiálů. (Ilustrační foto)

Článek

Prvním vodítkem je dozajista cena. Ty nejlevnější modely se podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, dají na tuzemském trhu pořídit už za sumy okolo jednoho tisíce korun.

Nemůžeme od nich ale logicky očekávat totéž, co nabídnou mnohonásobně dražší přístroje. Základní modely se zpravidla vyznačují horším dílenským zpracováním a použité materiály nejsou tolik odolné proti poškození.

Stroje, jejichž cenovka se pohybuje okolo čtyř tisíc korun, zpravidla nabídnou již dostatečně vysoký výkon a zároveň i lepší kvalitu použitých materiálů. Rozdíly je možné pozorovat také u displejů. Levnější panel lidé kromě nižšího rozlišení poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání.

Jako počítač i notebook

Zpravidla jsou levnější tablety vybaveny operačním systémem Android, narazit je ale také možné na modely s Windows. Populární platforma Apple iOS je však výsadou až dražších modelů.

Přístroje s cenou pod pět tisíc korun jsou zpravidla multimediálně zaměřené. Slouží k poslechu hudby či sledování filmů, ale také k hraní her a brouzdání na internetu. Dražší přístroje se ale hodí klidně i na plnohodnotnou práci, směle se mohou měřit s notebooky a v některých případech dokonce také se stolními počítači.

Takové modely nabízejí prodejci už za sumy pohybující se pod hranicí deseti tisíc korun, jejich cena se ale klidně může vyšplhat až na sto tisíc. To už se ale bavíme o strojích určených pro opravdové profesionály.

Přestože je nabídka široká, mnoho nových tabletů před Vánocemi na trhu nepřibylo. Většina předních světových výrobců si totiž všechna esa schovává na začátek příštího roku. V Las Vegas totiž od 6. do 9. ledna vypukne největší světový veletrh se spotřební a výpočetní elektronikou International Consumer Electronics Show (CES).

Umax VisionBook 7Qi 3G: cena hraje prim

Jedním z nejlevnějších tabletů na tuzemském trhu je VisionBook 7Qi 3G od společnosti Umax. Zakoupit jej je možné už za méně než dva tisíce korun.

Foto: archív výrobce

Umax VisionBook 7Qi 3G

Cena se samozřejmě na samotném zařízení podepsala. Je to patrné už při pohledu na sedmipalcovou dotykovou obrazovku, která má rozlišení pouze 1024x600 pixelů. Jen o pár stokorun dražší konkurence na tom bývá zpravidla o poznání lépe.

Na druhou stranu novinka láká kromě nízké cenovky na poměrně svižný chod. Je totiž vybavena čtyřjádrovým procesorem Intel Sofia o frekvenci 1,2 GHz a 1 GB operační paměti. Pro uložení dat je pak k dispozici paměť o velikosti 8 GB, nechybí ani slot na paměťové karty.

  • Klady: poměrně slušný výkon
  • Zápory: nízké rozlišení displeje
  • Cena: 1950 Kč

Asus Transformer Book T300CHI: s klávesnicí i bez

Transformer Book T300CHI od společnosti Asus může na první pohled připomínat spíše klasický notebook než počítačový tablet. Ve skutečnosti ale dokáže tento šikovný hybrid zastat obě funkce. Ve chvíli, kdy toužíte po větší mobilitě, stačí odtrhnout 12,5palcový dotykový displej s vysokým rozlišením 2560x1440 pixelů od základové stanice s klávesnicí a touchpadem. A máte tablet.

Foto: archív výrobce

Asus Transformer Book T300CHI

Podobných zařízení je na trhu celá řada, ale Transformer Book T300CHI má proti většině z nich navrch v otázce výkonu. Směle se může měřit s plnohodnotnými notebooky, díky šetřícím technologiím ale zároveň zvládne na baterii fungovat klidně i celý pracovní den.

To je zásluha především úsporného procesoru Intel Core M, který standardně pracuje při nízké frekvenci 0,8 GHz. V případě potřeby se ale dokáže automaticky přetaktovat až na 2 GHz. Ve výbavě nechybí ani 4GB operační paměť a 128GB SSD jednotka. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 8.1.

  • Klady: slušný výkon, nahradí i notebook
  • Zápory: nemá klasický USB port
  • Cena: 23 000 Kč

Samsung Galaxy View: nahradí stolní PC

Drtivá většina aktuálně nabízených tabletů je vybavena sedmi- nebo desetipalcovou obrazovkou. Proti nim může novinka nazývaná Galaxy View působit tak trochu jako monstrum s hmotností 2,65 kg. Přístroj cílí na filmové nadšence, kterým nahradí i stolní počítač. 18,4palcová obrazovka má rozlišení Full HD, tedy 1920x1080 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy View

Pracovní tempo pak udává čipset Samsung Exynos 7580, jehož základem je osmijádrový procesor taktovaný na 1,6 GHz. Dále výbava čítá 2 GB operační paměti a 32 nebo 64GB úložiště. Samozřejmostí je i 2,1megapixelová kamera na čelní straně, bezdrátové standardy wi-fi a bluetooth, stereofonní reproduktory a v neposlední řadě podpora paměťových karet micro SD. Nechybí dokonce ani slot na nanoSIM, aby stroj mohl přijímat LTE internet.

  • Klady: prostorný displej, nahradí i stolní PC
  • Zápory: velké rozměry značně snižují mobilitu
  • Cena: 18 000 Kč

Lenovo Phab Plus: mobil o velikosti tabletu

Novinka od společnosti Lenovo se jmenuje Phab Plus a láká na 6,8palcový displej s rozlišením Full HD. Svými proporcemi – hmotností 229 g a rozměry 186,6x96,6x7,6 mm – se tak novinka může směle měřit se sedmipalcovými tablety, i když jde vlastně o chytrý telefon. Z pohledu funkcí jde však o plnohodnotný chytrý telefon.

Foto: archív výrobce

Lenovo Phab Plus

Kromě posílání zpráv a volání je tak možné například přístroj používat jako satelitní GPS navigaci. Na zadní straně se pak nachází 13megapixelový a na přední pětimegapixelový fotoaparát.

Dostatek výkonu zajišťuje osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615, který je propojen s 2 GB operační paměti. Vnitřní paměť má kapacitu 32 GB a je ji možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Lenovo Phab Plus pracuje pod operačním systémem Android.

  • Klady: kompaktní rozměry (ve srovnání s klasickými tablety)
  • Zápory: kvalita fotoaparátů je spíše průměrná
  • Cena: 7500 Kč

Apple iPad mini 4: malý tablet s velkým úspěchem

Nový iPad mini 4 má 7,9palcový displej s rozlišením 2048x1536 obrazových bodů. Novinka je citelně tenčí než loňská trojka. Původní tloušťku 7,5 mm se podařilo srazit až na 6,1 mm. Výkonnostně by měla novinka odpovídat většímu iPadu Air 2, je v ní totiž také použit 64bitový čip Apple A8, který je doplněn o koprocesor M8. Apple tvrdí, že proti loňskému modelu narostl výkon o 30 %, grafika je dokonce až o 60 % rychlejší.

Foto: archív výrobce

Apple iPad mini 4

Kromě navýšení výkonu nabízí iPad mini 4 proti předchůdci také lepší fotoaparát. Pětimegapixelový senzor na zadní straně tabletu nahradil osmimegapixelový. Jde o stejnou kameru, kterou má také iPad Air 2. Ta dokáže natáčet videa ve Full HD.

Nový iPad mini 4 je možné zakoupit ve třech tradičních barevných provedeních – stříbrné, zlaté a vesmírně šedé, a to v kapacitách 16, 64 a 128 GB. Na výběr jsou samozřejmě také verze s wi-fi připojením i LTE modulem.

  • Klady: svižný chod operačního systému, množství nabízených aplikací
  • Zápory: vyšší cena ve srovnání s konkurencí
  • Cena: 10 700 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám