Hlavní obsah

Litoměřické muzeum ukáže téměř stovku betlémů z různých materiálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní muzeum v Litoměřicích připravilo na adventní čas výstavu betlémů. K vidění jich bude kolem devadesáti. Svatá rodina je ztvárněna ze dřeva, krajky, papíru, skla, keramiky nebo slaného pečiva. Informovala o tom muzejní pedagožka Pavlína Gutová.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Betlém z plastu

Článek

„Betlémy jsou mnohem starším symbolem Vánoc než vánoční strom. Právě výjev narození Ježíše názorně připomíná, co je ústředním tématem svátků. V drobné scéně betlému je obsažen celý vánoční příběh," vysvětlila Gutová.

Muzeum má jesličky zapůjčené ze soukromé sbírky a jejich prostřednictvím chce návštěvníky seznámit s lidovými tradicemi, kdy lidé vyráběli figurky z kukuřičného šustí, perníku, skla nebo keramiky.

V muzeu své místo našly také papírové betlémy, které se v dnešních domácnostech objevují vedle vánočního stromku nejčastěji.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Takzvané Příbramské jesličky

Muzeum chce výstavou, která bude k vidění od 1. prosince do 3. ledna 2016, oslovit dospělé i děti.

„Pro ně jsme připravili program zaměřený na zvyky a tradice nejoblíbenějších svátků v roce," doplnila Gutová.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Betlém vyrobený ze slaného těsta

Betlémy mohou lidé vedle litoměřického muzea vidět i v řadě kostelů v Ústeckém kraji. Například v kostele sv. Vavřince v Rumburku na Děčínsku bude od začátku adventu klášterní betlém.

Jesličky vyřezané řezbáři ze Šluknovska pocházejí z roku 1922. Figurky v betlému se během vystavení třikrát promění.

„První scénu narození Páně a klanění pastýřů nahradí od 6. ledna scéna klanění Tří králů. Od 26. ledna se betlém změní potřetí. Vystaveny budou figurky představující útěk Panny Marie, Josefa a malého Ježíše do Egypta," uvedla projektová manažerka rumburského děkanství Klára Mágrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám