Hlavní obsah

Bronzová neděle plná tradic a pověr

Druhá adventní neděle letos připadá na 6. prosinec a tedy svatého Mikuláše. Děti jsou tedy ještě plné zážitků ze setkání s čerty a na Vánoce jako takové na chvilku zapomínají. Maminky ale nezahálejí, předvánoční úklid je již v plném proudu a k tomu začíná i pečení oblíbeného cukroví.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční české Vánoce

Článek

Je také ideální čas připomenout si skutečný smysl Vánoc, aby se z tohoto času nevytrácela ona poetická symbolika, tajemství a závoj adventního očekávání.

Klasické symboly Vánoc

Podívejme se proto na některé tradiční symboly Vánoc a jejich specifický jazyk. Například adventní věnec odkazuje ke kruhu, který je symbolem cyklu života a koloběhu roku. Starý rok končí a nový začíná. Kruh, který nemá konec ani začátek, nám připomíná věčný život a znovuzrození, tedy i zmrtvýchvstání Ježíše Krista o Velikonocích.

Jedná se přitom o mladší vánoční symbol, který se poprvé objevil v Hamburku na počátku 19. století v místním sirotčinci. Byl to zpočátku velký dřevěný kruh s 23 svíčkami, upevněný pod stropem. Dnes čtyři svíčky znázorňují čtyři adventní neděle před Vánocemi.

Tradičním symbolem českých Vánoc je vánočka. Správně se plete z devíti copů. Spodní čtyři symbolizují čtyři živly, tedy oheň (Slunce), vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři copy představují rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva copánky se upínají k tomu, co vede člověka nejvýše, tedy k vědění a lásce.

Dalším typickým symbolem českých Vánoc je jablko, ze kterého se věštila budoucnost. Všichni známe pověru o tom, že objevíme-li v rozkrojeném jablku o Štědrém dni hvězdu, povede se nám dobře a budeme šťastní a zdraví po celý následující rok. Hvězda je totiž po staletí chápána jako mocná síla, která dokáže ovlivňovat osudy lidí.

Betlémská hvězda, jako vánoční a křesťanský symbol, zase ukazovala cestu k narozenému Ježíškovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám