Hlavní obsah

Jaké triky zkoušejí piráti před Vánocemi

Novinky, mif

Nejdůležitějším obdobím v roce jsou pro kybernetické zločince Vánoce. Před samotnými svátky jde totiž často obezřetnost stranou a lidé jsou schopni se nachytat i na nejrůznější phishingové podvody, kterých by si za jiných okolností ani nevšimli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Scénáře phishingových útoků jsou si velmi podobné. Podvodníci lákají na předvánoční půjčky či na slevy elektroniky a šperků – od uživatelů se snaží vylákat hotovost, stejně jako jejich citlivé údaje, které pak na černém trhu mají cenu zlata.

Velké oblibě se mezi kyberzločinci těší také slevové kupóny. Na podvodných stránkách se často objevuje možnost bezplatného získání kupónu, pokud se uživatel zaregistruje. Místo skutečné slevy ale lidé v podobných případech pouze riskují zneužití svých osobních údajů.

Internetem samozřejmě kolují i desetitisíce nejrůznějších virů. Ty dokážou odposlouchávat uživatele na dálku, monitorovat jeho práci, ale klidně i šikovně obejít ověřovací mechanizmy v internetovém bankovnictví.

Takové nezvané návštěvníky bylo možné v počítači ještě před pár lety rozeznat, protože první škodlivé programy byly naprogramovány tak, aby mazaly data nebo dokonce zablokovaly celý operační systém.

Jde to i zadarmo

Moderní viry se ale snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a potají otevírají zadní vrátka pro kybernetického útočníka.

Odhalit takové smetí pomáhají programy, z nichž každý se specializuje na něco jiného. Některé si dovedou poradit s trojskými koni či spywarem, další zase detekují takzvané keyloggery (programy zaznamenávající stisk kláves).

Cena takovýchto aplikací se zpravidla pohybuje od 500 do několika tisíc korun. Vedle toho ale existují také bezplatné alternativy, které nejčastěji firmy nabízejí pouze k vyzkoušení a zaplatit chtějí až za pokročilejší verzi. Ale i proto, aby v nich mohly zobrazovat reklamu a tím vydělávat peníze.

Výsledky testů bezplatných a placených aplikací se různí, v některých dokonce zdarma dostupné aplikace vyhrávají nad placenými.

Na PC by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. To samé platí také o firewallech i antispywarech.

Místo nového iPhonu připraví lidi o peníze

Jako lavina se v posledních dnech šíří internetem reklamy, ve kterých se podvodníci vydávají za zaměstnance společnosti UPC. Důvěřivce se snaží přesvědčit, že mají šanci vyhrát chytrý telefon Apple iPhone 6. Ve skutečnosti je však zaregistrují k odběru placených SMS zpráv.

Foto: repro Facebook UPC

Ukázka výherní obrazovky, ve které se podvodníci zastřešují společností UPC.

„Společně s Facebookem vybíráme jednoho šťastného zákazníka, který získává speciální cenu od našeho sponzora jako poděkování, že jste zákazníkem UPC Ceska Republica,“ lákají podvodníci a zastřešují se poskytovatelem kabelových služeb a internetového připojení.

Pozornější čtenáři si mohou všimnout, že jde o podvod už podle špatného názvu společnosti, který neobsahuje diakritiku. Při proklikávání výherní nabídky navíc uživatel v jednom bodě musí odsouhlasit zasílání placených SMS zpráv.

Žádného nového telefonu ani jiné výhry se tak důvěřivci samozřejmě nedočkají, místo toho jim každý týden bude z účtu mizet 99 korun za příjem prémiové SMS zprávy, dokud službu opět neodhlásí. Zástupci UPC se již od soutěže distancovali. [celá zpráva]

Vyděračský virus terorizuje uživatele Linuxu

Ransomware je škodlivý kód, který se zabydlí v počítači, zašifruje uložená data a po uživateli požaduje následně výkupné. Doposud se podobné viry soustředily především na stroje s Windows. Nejnovější verze však dokáže potrápit také majitele platformy Linux.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

„Byl objeven nový druh ransomwaru pro Linux, pojmenovaný Linux. Encoder.1,“ podotkl analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC. Podle serveru Security Week se už tomuto nezvanému návštěvníkovi podařilo nakazit více než tisíc počítačů s Linuxem.

Útok přitom probíhá úplně stejně jako na platformě Windows. Útočníci se tak snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se k zašifrovaným datům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod.

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat. [celá zpráva]

Letenky zadarmo? Nenechte se napálit

S novým trikem se snaží uspět kyberzločinci na sociálních sítích. Prostřednictvím nich šíří lákavé nabídky na letenky zadarmo. Zastřešují se přitom renomovanými leteckými společnostmi, jako jsou British Airways či Emirates. Cestovat bez placení ale samozřejmě lidé moci nebudou.

Foto: repro Hot for Security

Ukázka podvodných nabídek na letenky zadarmo na sociálních sítích

„Facebookem se šíří nový podvod nabízející bezplatné letenky na lety British Airways či Emirates. Stránka nutí uživatele ke sdílení,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT. Nabídky na letenky zadarmo jsou šířeny prostřednictvím smyšlených účtů, zároveň ale také prostřednictvím skutečných přátel. Ti nejspíše věří, že díky sdílení mají šanci letecký výlet skutečně získat.

Podle bezpečnostních expertů mohou být lidé, kteří sdílí podobné nabídky, sami terčem útoků. „Ač to zatím vypadá neškodně, může být stránka později zneužita například k přesvědčování uživatelů k instalaci škodlivého softwaru,“ konstatoval Bašta. [celá zpráva]

Zabijácká USB flashka zničí počítač

Ani slavný agent 007 by se nemusel stydět za speciální flash disk, který vytvořil ruský hacker vystupující na internetu pod přezdívkou Dark Purple. Na toto médium nejdou zapisovat žádná data, ale už pár sekund po připojení do USB portu zničí daný počítač.

Zařízení je to bezesporu velmi zákeřné. USB Killer, jak samotný tvůrce novinku nazývá, se totiž na první pohled nijak neliší od obyčejného flash disku. Uživatel si jej tak může snadno splést se záznamovým médiem a sám si počítač zničí.

BEZ KOMENTÁŘE: Hackeři ukázali zabijáckou USB klíčenkuVideo: Dark Purple

Na krátkém videu, které Dark Purple zveřejnil, je vidět, jak si USB Killer poradil s notebookem společnosti IBM. Ten po pár sekundách od zasunutí zařízení do USB portu zhasl a všechny oživovací pokusy již byly marné.

Hackerská „hračka“ dokáže notebooky nebo klasické počítače zničit kvůli tomu, že je místo paměťových čipů vyzbrojena kondenzátory. Ty jsou schopny na USB port poslat až 220 V, a tím v podstatě desku nenávratně zničí, kromě ní samozřejmě mohou po tomto procesu odejít do věčných lovišť také další komponenty. [celá zpráva]

Zaznamenali jsme podezřelou platbu, tvrdí piráti

S důmyslným phishingovým podvodem přišli v posledních dnech počítačoví piráti. Vydávají se za zaměstnance České spořitelny a příjemcům nevyžádaného e-mailu tvrdí, že z jejich účtu byla provedena podezřelá transakce. Z uživatele se touto cestou snaží vylákat informace o platební kartě, díky kterým pak budou schopni odčerpat finanční prostředky z účtu.

„Tímto Vám oznamuji, že jsme zaznamenali podezřelou platební transakci na Vašem bankovním účtu, který máte vedený v České spořitelně. Tímto elektronickým dopisem Vás vyzývám o zaslání níže vyplněných parametrů, které potvrdí Vaši totožnost a disponenční právo k Vašemu účtu,“ tvrdí kyberzločinci v podvodném e-mailu.

Kromě jména a příjmení požadují zadat také rodné číslo i bydliště. Hlavní problém je v tom, že důvěřiví uživatelé by mohli vyplnit i poslední tři okénka tabulky, tedy informace o platební kartě. Ty mohou útočníkům sloužit k provádění plateb na internetu.

„Podvodník žádá po držiteli platební karty citlivé údaje – číslo platební karty, platnost karty a kód CVV2/CVC2, tedy trojčíslí uvedené na zadní straně platební karty VISA/MasterCard,“ uvedli zástupci České spořitelny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám