Hlavní obsah

Největší skříňový betlém v Kašperských Horách se rozšíří o další postavičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skříňový betlém v Kašperských Horách se letos rozšíří ze 125 o dalších minimálně 25 postaviček. Radnice šumavského města je spolu s autory poprvé představí v neděli 13. prosince při znovuotevření betléma, informovala o tom vedoucí městského kulturního a informačního centra Veronika Rosecká. Dílo vzniká od roku 2006.

Foto: Městské kulturní a informační středisko v Kašperských Horách

Skříňový betlém v Kašperských Horách

Článek

Zatím ještě rozpracovaný betlém je ve výstavních prostorách na radnici v Kašperských Horách na Klatovsku. Vytvořili ho společně místní tvůrci, a to řezbář a malíř Vladivoj Hrach a truhlář Jiří Brož. Kromě tradičních figur, jako jsou svatá rodina, pastýři, koledníci či tři králové, se mezi postavičkami objevují zástupci krajových řemesel, činností i podobizny některých známých místních osobností.

Místo tradičního města Betlém tvoří kulisu historické Kašperské Hory s kostely, radnicí i hradem Kašperk. „Betlém je asi tři metry dlouhý, 1,5 metru hluboký a 2,5 metru vysoký. Má tři patra, figurky v prvním patře mají okolo 30 centimetrů, pak deset až pět centimetrů, protože tam vytváříme perspektivu," uvedl Hrach.

Prozatím má betlém 125 figurek, celkem by jich mělo být 200. Tvůrci by chtěli betlém rozpohybovat a nasvítit. Počítá se s mechanicky oživeným zlatým dolem a sklářskou hutí, náměstíčko ožije scénou řemeslného trhu.

„Řadu tematických postaviček tam naleznete už teď; například postavu učitele, turisty a pamětníka Emila Kintzla," řekla Rosecká. Emil Kintzl, šumavská legenda, má na internetové televizi Stream.cz pořad Zmizelá Šumava.

Místní betlém je podle historika Muzea Šumavy Vladimíra Horpeniaka největším skříňovým betlémem v Čechách. „Proto jsme jej otevřeli k nahlédnutí pro celý rok," dodala Rosecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám