Hlavní obsah

Evropská velkoměsta po roce znovu otevírají adventní trhy

Novinky, fis

Prodloužený víkend v zahraničí nemusíte trávit jen městskou turistikou nebo lyžováním v horách, v nadcházejících týdnech se bude nabízet návštěva velkolepých evropských adventních trhů. Za vánočním zbožím a tradicemi se vypravíme za hranice k sousedům, ale i dál. Vzhledem k potenciální hrozbě teroristických útoků budou na evropských adventních trzích letos posílena bezpečnostní opatření.

Foto: Profimedia.cz

Berlínské trhy na náměstí Gendarmenmarkt

Článek
Rakousko

V rámci Rakouska neuděláte chybu, pokud si na adventní trhy zajede do Štýrska. To je totiž proslulé svojí pohostinností a tamní obyvatelé jsou známí svým požitkářstvím. Umějí si užívat život a vychutnat si každou příležitost. Jejich trhy si tedy užijete se vším všudy, včetně lahodných vůní, chutí a osvobozující pohody.

Od 20. listopadu do Štědrého dne je otevřen trh v Grazu, kde návštěvníci seženou bezpočet tradičních řemeslných výrobků a v pohádkové atmosféře Starého města si vychutnají punč nebo některou z dalších zimních zahřívacích specialit.

Známý je také advent v Mariazel, kde je tržiště rozprostřeno na historickém náměstí s výhledem na tamní kostel. Dřevěné stánky nabízejí kromě ručně vyráběných vánočních dekorací také, jak je pro Štýrsko typické, regionální pochoutky — často z jablek, dýní a vína.

Slovensko

Bratislava otevře vánoční trhy hned na několika místech. Navštívit je můžete na Hlavním a Primaciálním náměstí, a to od pátku 20. listopadu do úterka 22. prosince. Na Františkánském náměstí potrvají až do 2. ledna 2016.

Foto: Profimedia.cz

Adventní trhy v Bratislavě

Slovenská metropole nabídne na svých trzích řemeslné výrobky, ale také slané i sladké dobroty. Pánové možná zbystří při zmínce o klobáse, pečeni nebo zelňačce, dámy asi více potěší grog, medovník nebo koláče. Nákupní a gastronomický program doplní v průběhu trhů také kulturní akce.

Německo

Také v Německu se za Vánoci vypravme do metropole. Berlínské adventní trhy před kostelem na náměstí Gendarmenmarkt jsou otevřeny od 23. listopadu až do Silvestra. Tamní kostel má za sebou dramatické dějiny — za druhé světové války byl vybombardován a dnes funguje jako památník. Návštěvu trhů na tomto náměstí tedy můžete spojit nejen s nákupy vánočních dekorací a dárků, ale také s exkurzí do historie.

Další možnou zastávkou je Velký berlínský trh, který vede od Alexanderstrasse k náměstí Alexanderplatz. I tam samozřejmě pořídíte originální suvenýry nebo ozdoby na svůj vánoční stromek.

Ochutnejte také uzené maso Kasseler zapečené se zelím. Nicméně ve městě je adventních trhů několik desítek, takže pro neúnavné milovníky adventu je právě Berlín před Vánoci ideální destinací.

Francie

Malebný alsaský Štrasburk jen kousíček od hranic s Německem otevírá své adventní trhy 27. listopadu a uzavře je až s koncem roku. Vánoční trhy ve Štrasburku mají několik století trvající tradici. Ve městě je najdete před katedrálou Notre-Dame, kde zažijete neopakovatelnou atmosféru historického centra a kontrastu malých stánků s monumentální katedrálou v pozadí.

Foto: Profimedia.cz

Štrasburské vánoční trhy

Další trhy najdete ve Štrasburku jen o kousíček dál na náměstí Place Gutenberg nebo na Place Kléber, kde je ozdobou velký vánoční strom a adventní kalendář. V tomto městě ochutnáte mimo jiné unikátní vánoční karamely či marcipán.

Švýcarsko

Také ve Švýcarsku je tradice vánočních trhů stále živá. Velkolepá tržiště najdete v Curychu, Stein am Thein, St. Ursanne i v Lucernu. Tam jsou dřevěné stánky s uměle zasněženými střechami rozestavěny v nádražní hale. Ta od 20. listopadu až do Štědrého dne díky tomu získá jedinečné kouzlo.

Nákupní a požitkářskou atmosféru dotváří muzika. Návštěvníci korzují mezi zhruba 50 vánočními domečky prodávajícími dekorace na vánoční stromek i stůl, sváteční gastronomické speciality i vánoční dárky.

Reklama

Výběr článků

Načítám