Hlavní obsah

Předvánoční nákupní horečce lidé podléhali již před sto lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční honba za vánočními dárky není záležitost jen moderní doby. Svou tradici si utvořila již na počátku dvacátého století, kdy si lidé začali dávat větší množství dárků k Vánocům nebo k Novému roku. V obchodech se objevovaly i první náznaky reklamy a manipulace s kupujícími. Výlohy zaplnily vánoční dárky, ale teprve na začátku prosince, o adventu, kdy se už dávno konaly na náměstích trhy. Dnešní listopadové začátky reklamních kampaní jsou záležitostí jedenadvacátého století.

Foto: Profimedia.cz

Předvánoční nákupy jsou v plném proudu.

Článek

Na počátku byly až pětisetstránkové vánoční katalogy, které byly stálým klientům dodávány až do domu, a různé drobnosti vkládané do běžného zboží – vystřihovací betlémy, andělé či jednoduché hračky.

Nejvýnosnějším odvětvím byly samozřejmě hračky. Jen některé byly doporučeny oběma pohlavím - třeba houpací koně, dřevěná zvířátka, obrázkové knihy, mechanické hračky nebo sady kouzelnických pomůcek a triků.

Jiné hračky obchodníci doporučovali striktně chlapečkům nebo holčičkám zvlášť. Většinou to byly panenky a švihadla pro děvčata, chlapci mohli k Vánocům dostat nejčastěji figurky vojáčků nebo vláček. Světovým hitem se roku 1911 stala první kolekce chlupatých medvídků od firmy Steiff.

Některé z dárků čekaly zabalené pod stromečkem, jiné nacházely děti ráno v punčoše, kterou večer pověsily u krbu nebo v nohách postele. Tento zvyk je původně nizozemský. Děti tu původně dávaly na okno botu jako pozornost pro koně svatého Mikuláše, aby nemusel sněhem běžet bosý. Za tuto pozornost naplnil Mikuláš botu drobnými dárky.

V dopisu  malého chlapce z roku 1881 je přesný výčet obsahu punčochy, kterou brzy ráno s bušícím srdcem objevil „napěchovanou věcmi a bezvládně ležící přes pelest“. Byly v ní dva pytlíky bonbónů, kapesní nůž, pomeranče, mandle, rozinky a dvě čepice s kšiltem.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím překvapit kutila pod stromečkem

Dvě třetiny Čechů se považují za kutily a manuálně zručné jedince. Pokud váš partner patří do této skupiny, máte spektrum možných vánočních dárků pro něj...

Výběr článků

Načítám