Hlavní obsah

Vánoční strom pro Prahu bude letos z České Lípy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí bude tentokrát z České Lípy. Statný smrk je 23 metrů vysoký a rostl zhruba 50 až 65 let. Lesníci jej pokácejí 22. listopadu. Na náměstí se rozzáří 28. listopadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vánoční strom v centru Prahy

Článek

„Strom, který jsme vybrali, byl jednoznačně nejhezčí ze všech nabízených. Ukázalo se, že se vyplatí oslovit veřejnost z celé republiky. Navíc je opravdu lehce dostupný, takže se bude jistě dobře upevňovat a odvážet," uvedl Petr Hozák ze společnosti Taiko.

Smrk z České Lípy musí ustoupit výstavbě. Investor místo něj vysází desítku jiných stromů.

Vybraný strom musí mít nejenom bezchybný vzhled, ale musí být i zdravý. Bezpečnostní hledisko se v Praze stalo citlivou věcí po neštěstí v roce 2003, kdy se více než pětadvacetimetrový smrk za vichřice zřítil. Zranil pět lidí, z toho britského turistu vážně. Soud mu přiřkl odškodné přes 1,5 miliónu korun.

Loňský téměř třicetimetrový vánoční smrk pocházel z obce Nespeky na Benešovsku. Rostl v soukromé zahradě. Vánoční trhy začnou na Staroměstském náměstí 28. listopadu a potrvají do 6. ledna 2016. Vítězný strom se slavnostně rozsvítí v první den trhů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám