Hlavní obsah

Tři pětiny Čechů mají koupené vánoční dárky už na konci listopadu

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se chtějí vyhnout vánočnímu šílenství a nakupují dárky včas. Do konce listopadu je plánuje mít doma 59 procent lidí. Podobně jsou na tom i Slováci. Naopak dvě třetiny Poláků řeší vánoční nadílku až v prosinci. V Bulharsku nechávají na prosinec nákupy dárků dokonce více než čtyři pětiny lidí, přičemž každý třetí Bulhar nakupuje těsně před Štědrým dnem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro Profi Credit, kterého se zúčastnily čtyři tisícovky respondentů z Česka, Slovenska, Polska a Bulharska.

Češi kupují dárky na internetu

Češi myslí na Vánoce dokonce už v září, to má dárky pohromadě každý osmý Čech, na poslední chvíli je nakupuje jen osm procent z nás.

Stále oblíbenější je pořizování dárků přes internet, i v tom jsou Češi přeborníci. „Nějaký dárek na internetu nakoupí podle našeho průzkumu 84 procent Čechů, třetina z nás pořídí on-line dokonce většinu vánočních dárků,“ upřesnil Ondřej Lokvenc z Profi Credit.

Mezi nejčastěji nakupované dárky na internetu patří hlavně hračky, elektronika a domácí spotřebiče.

Na Slovensku a v Polsku vybírají dárky u počítače více než tři čtvrtiny lidí, nejčastěji takto nakupují knihy. Bulhaři preferují nákupy v kamenných prodejnách, do virtuálních obchodů jich vstupují zhruba tři pětiny.

Útrata většinou do pěti tisíc

Češi většinou plánují vejít se s nákupem dárků do pěti tisíc korun. Dárky nad tuto sumu chce pořídit třetina lidí, naopak každý třetí Čech si stanovil rozpočet do tří tisíc korun.

Slováci jsou na tom podobně. Hranici 150 eur (zhruba čtyři tisíce korun) za vánoční nadílku tu překročí 37 procent lidí.

Co se týče skladby dárků, je to ve všech zemích podobné. Na prvním místě jsou hračky a vybavení pro děti (44 procent), druhá příčka patří oblečení (21 procent) a třetí obsazuje elektronika (10 procent).

Stále populárnější jsou peníze nebo dárkové poukázky, těmi řeší vánoční nadílku každý dvanáctý Čech.

Lidé se o Vánocích také rádi nechají překvapit - uvedly to dvě třetiny Čechů a tři pětiny Slováků. V Polsku a Bulharsku chtějí překvapení pod stromečkem dokonce tři čtvrtiny lidí.

Na dárky si někdy půjčil každý osmý Čech

Téměř čtvrtina Bulharů si někdy vzala na nákup vánočních dárků úvěr. Vánoční půjčky jsou populární i v Polsku, kde je využívá čtvrtina lidí.

Češi a Slováci si na dárky půjčují méně, Vánoce úvěrem už řešilo 12 procent Čechů a 15 procent Slováků.

„Pokud už si ale úvěr vezmou, půjčí si větší sumu. V Česku je průměrná výše vánoční půjčky 7869 korun, podobné je to na Slovensku,” uvedl Lokvenc.

Poláci a Bulhaři si na štědřejší Vánoce půjčí v přepočtu zhruba 4500 korun. Tři z deseti Čechů v průzkumu uvedli, že by si půjčku na nákup vánočních dárků klidně vzali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám