Hlavní obsah

Betlém z Loštic se rozrostl o figuru písničkáře Karla Kryla

Loštice

Betlém řezbáře Jaroslava Beneše z Loštic na Šumpersku se rozrostl o figurku písničkáře a básníka Karla Kryla. Benešův betlém, na němž řezbář pracuje od roku 1994, už má zhruba 300 figurek. Krylovi dělá netradiční společnost řada známých osobností z regionu včetně umělců, ale například i prchající Jiří Kajínek.

Foto: ČTK

Rodák z Kroměříže Karel Kryl reprezentuje v betlému Moravu.

Článek

Betlém kromě tradičních křesťanských postav zachycuje i skutečné obyvatele Loštic či osobnosti z celé Moravy. Kromě Kryla v něm letos přibyly další dvě postavy.

„Doplnil jsem již tradičně betlém o dva loštické občany. Jednou z nich je loštická starostka Šárka Havelková Seifertová, která nese klíč od města. Druhým je Stanislav Hekele, který svůj život zasvětil přírodě, byl dlouholetým ředitelem arboreta v Bílé Lhotě. Znázornil jsem ho, jak nese květinu," svěřil se Beneš.

Rodák z Kroměříže Karel Kryl reprezentuje v betlému Moravu. Řezbář jej zobrazil v devíticentimetrové velikosti.

Foto: ČTK

Autor betlému pan Beneš.

Naopak loštickou starostku prý zachytil nepatrně starší. „Říkal jsem jí ale, ať z toho není smutná, neboť do toho věku dojde a pak už nebude stárnout," dodal Beneš.

Kromě svých sousedů nebo známých obyvatel Loštic Beneš v minulosti vyřezal i hanáckého obra Josefa Drásala, zápasníka Gustava Frištenského, přerovského skladatele a hudebníka Jaroslava Wykrenta, fotoreportéra ČTK Vladislava Galgonka či šternberského malíře Libora Vojkůvku. Do netradiční společnosti dřevěných figurek se v minulosti dostal i "tykadlový řidič" Roman Smetana zpodobněn v letícím broukovi se smetanou.

Foto: ČTK

Figurka Karla Kryla s originální strunou, kterou řezbáři přivezl bratr Karla Jan Kryl.

Kuriozitou je i figurka vězně Kajínka prchajícího z nedaleké mírovské věznice.

Všechny nové obyvatele betlému řezbář už tradičně pasuje na "vysokou zdřevnatělost". Stane se tak 1. prosince, kdy bude betlém veřejnosti otevřen.

Podle Beneše dostanou noví obyvatelé i občanské průkazy a budou upozorněni na to, že v jeho betlémě nikdy nezestárnou ani neomládnou, ale stanou se živou legendou.

Reklama

Výběr článků

Načítám