Hlavní obsah

Češi o Vánocích utrácejí za kvalitní potraviny, dávají je i jako dárky

Novinky, ema

Předvánoční období je pro obchodníky doslova ráj. Lidé obcházejí nákupní centra, nebo ve velkém objednávají na internetu. Čím dál více se přitom stává populární trend kvalitních potravin a alkoholu, které kupuje spousta Čechů jako vánoční dárek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Češi za jídlo před Vánoci utrácejí o 40 % více než v průběhu roku a orientují se více na extra kvalitní a prémiové potraviny, vyplývá ze statistik Sklizeno. To je ale také dáno tím, že kupujeme více jídla, orientujeme se na luxusnější potraviny a ty také často dáváme pod stromeček jako vánoční dárek.

Celý prosinec roste obchodníkům počet zákazníků, a to téměř až do Štědrého dne. Lidé nakupují především čerstvé potraviny na sváteční stoly a ty samozřejmě nelze pořizovat s velkým předstihem. Po celý prosinec ale nakupují i potraviny určené jako dárky, což jsou obvykle trvanlivější produkty.

Orientujeme se na luxusnější potraviny

„Pozorujeme, že jdou před Vánoci na odbyt dražší, prémiové potraviny, jako jsou luxusní uzeniny, sýry, alkohol a mnoho dalšího. Svátky jsou evidentně doba, kdy se můžeme nechat rozmazlovat nejen blízkými, ale i jídlem," říká David Kukla, zakladatel sítě Sklizeno. Odhaduje také, že potraviny vhodné jako dárek se nacházejí v košíku každého čtvrtého zákazníka.

Trendy sleduje i výkonný ředitel online supermarketu Rohlik.cz, Marek Sacha: „Roste zájem o luxusní potraviny, dárková balení, čokoládu a další sladkosti, ale také o alkohol. Právě u alkoholu je rozdíl nejvýraznější, oproti listopadu jsou nákupy v této kategorii trojnásobné.”

Také předpokládá, že počet i hodnota nákupů budou směrem ke Štědrému dni růst, vzhledem k tomu, že budou zákazníci na poslední chvíli objednávat jedlé vánoční dárky a zároveň se zásobit na svátky a oslavy Nového roku.

Nakupujeme s předstihem

„Letos nás překvapilo, že vánoční nákupy odstartovaly vůbec nejdříve, co si pamatujeme. První vlna vánočních objednávek přišla už o prvním listopadovém víkendu, tedy 1. a 2. 11. a od té doby počty objednávek prudce rostou. Příští rok se zaměříme více v předstihu na Mikuláše, ten byl pro nás letos takový první vrchol Vánoc,” říká Martin Wallner, zakladatel Mixit.cz a dodává, že průměrná cena objednávky před Vánoci roste zhruba o 55 %.

Mezi nejoblíbenější jedlé dárky patří:
čokoláda a pochutiny
víno
ostatní alkohol
šunky a sýry
čaj a káva

Reklama

Související témata:

Související články

Mějte Vánoce ze zlata. Nebo alespoň dárky

Pokud už také nevíte, kam s penězi, a to jejich neustálé načechrávání vás už dávno přestalo těšit, máme tu tři tipy, jak efektně překvapit a potěšit své okolí....

Jak vkusně zabalit dárek

Udělejme si z balení kreativní zábavu! Je škoda pokazit dojem z pečlivě vybíraného dárku nehezkým balicím papírem. Vždyť krásně zabalený dárek potěší...

Čím překvapit ženu nejen o Vánocích

Vánoce jsou téměř za dveřmi a je tedy nejvyšší čas na dokoupení dárků. Přeplněné obchody sice svádí k tomu, aby si lidé víc než dárky darovali peníze, ale ty...

Výběr článků

Načítám