Hlavní obsah

Betlémy ze dřeva či cukru jsou k vidění v pražském Klementinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražské galerii Klementinum jsou k vidění desítky historických betlémů, které vznikly od doby baroka až do konce druhé světové války. Většina betlémů je vyřezávaných ze dřeva, nechybí zde ani betlém vyrobený ze sádry, cukru či skla. Expozice tak návštěvníkům přibližuje první zmínky o betlému u nás.

Betlémy ze dřeva nebo z cukru jsou k vidění v pražském Klementinu Video: Novinky

 
Článek

Vánoční expozici pro své návštěvníky připravila Národní knihovna České republiky společně s Muzeem betlémů Karlštejn. Vystavené betlémy pocházejí z těch nejvýznamnějších oblastí České republiky. O počátky betlémů v Čechách se zasloužil jezuitský řád.

„Většina betlémů pochází z 19. století. To období představovalo zlatý věk českého betlémářství. Drtivá většina betlémů je vyřezávaná ze dřeva, protože to byl materiál, který byl výrobcům a tvůrcům v té době nejbližší,“ vysvětluje majitelka Muzea betlémů na Karlštejně Romana Trešlová.

Jeden z nejvýznamnějších vystavených betlémů je ten, který byl pravděpodobně vyroben ve Vídni a je kostelního charakteru. Jeho figury jsou zhruba půl metru vysoké a patří v dnešní době mezi raritu.

Netypické materiály

Dřevo ale nebylo zdaleka jediným materiálem, ze kterého byly betlémy vyráběny. K ne příliš typickým patřila také sádra, cukr, sklo nebo dokonce vosk.

„Sádra je takový obecně opovrhovaný materiál, ale pokud se ho zmocnili mistři svého oboru, tak byl výsledek fantastický. Velkou zvláštností zdejší výstavy je například také cukrový betlém. Ten pochází z Příbramska z druhé poloviny 19. století,” doplňuje Trešlová.

Součástí výstavy je také speciální hravá dílna, kde si mohou jak děti, tak i dospělí nakreslit nebo ozdobit skleněné vánoční ozdoby. Výstava potrvá do 4. ledna 2015.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám