Hlavní obsah

Vánoční aroma koření provoní advent

Právo, Zdena Nováčková

Snad žádné období roku není tolik spojené s vůněmi jako doba vánoční. Když ucítíme vanilku, skořici, hřebíček, anýz, přivoláme si sváteční, zklidněnou atmosféru. Kromě toho, že má charakteristické aroma, působí koření pozitivně i na lidský organismus, což moc dobře věděli naši předci. Pojďme si tedy provonět třetí adventní neděli.

Foto: Profimedia.cz

Zapalujeme třetí svíčku na adventním věnci.

Článek

Vanilka probouzí smysly

Původně pochází z Mexika, do poloviny 19. století se rostlinu nedařilo pěstovat na jiném místě, protože právě tam žijí drobné včelky, které ji dokážou opylovat. V oblastech, jako je Francouzská Polynésie, Madagaskar, Tahiti, Srí Lanka, se chytla až s umělým opylováním. Této pravé tropické rostlině se jinde nedaří.

Patří mezi orchideje, tedy má popínavou lodyhu a vzdušné kořeny, které se poutají k opoře, nejčastěji stromům.

Vanilka pěstovaná na plantážích je mnohem jakostnější než ta planě rostoucí mezi větvemi stromů. Nejkvalitnější plody (vanilkové tobolky) přináší až v pátém nebo osmém roce. Plodí přibližně 20 let. Zralé tobolky jsou hnědé, vyplněné aromatickou hnědočernou hmotou.

Aroma vanilky se ovšem vyvine až po náležité úpravě, fermentaci a usušení. Výběrová je dlouhá asi 17 až 19 centimetrů a váží cca sedm gramů, patří společně se šafránem a kardamomem k nejdražším kořením. Za nejkvalitnější, a tedy i nejlépe ceněnou se považuje samozřejmě mexická vanilka, zejména z provincie Veracruz.

Foto: Profimedia.cz

Vanilka

Toto koření patří mezi afrodiziaka, pomáhá snížit horečku, povzbuzuje srdeční činnost a celkově působí na vzpružení organismu, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení. Používá se zejména v kuchyni do sladkostí, kávy, nápojů. Ale je také součástí řady parfémů, vanilková vůně se těší velké oblibě, protože zmírňuje úzkost a přispívá k dobré náladě. Doslova přesycené vanilkou jsou parfémy řady Thierry Mugler.

Když budete o Vánocích připravovat cukroví s vanilkovým cukrem, zkuste ho doma sami. Jde to jednoduše. Na půl kila třtinového cukru (může být i obyčejný bílý cukr) stačí jeden vanilkový lusk.

Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábeme z něj semínka, která nasypeme do misky s cukrem. Důkladně promícháme, čím déle tím lépe. Následně uzavřeme do nádobky, můžeme vložit i prázdný lusk, aby předal zbytek své vůně. A potom už používáme k pečení a dochucování různých dobrot.

Skořice sníží chuť na sladké

Jde v podstatě o kůru stromu skořicovníku, který se pěstuje v různých tropických oblastech. Nejlépe hodnocena je skořice pocházející ze Srí Lanky (žlutavá barva). Ta, která se pěstuje v Thajsku, Číně a Indonésii, nese název skořicovník čínský (červenohnědá barva) a obsahuje kromě kůry i jeho plody. Obvykle se ke sklizni využívají dvou- až tříleté stromy.

Skořici považovali za zázrak přírody už staří Řekové a Egypťané. Snižuje krevní cukr, hladinu cholesterolu, zlepšuje trávení, pomáhá proti celulitidě, podporuje funkce mozku. Uznávanou lidovou medicínou na kašel a angínu je skořice s medem a citrónem. Stačí smíchat polévkovou lžíci medu s půlkou kávové lžičky skořice, zakapat citrónem - asi po třech dnech užívání by se nám mělo výrazně ulevit.

Pokud si po jídle dáte čaj s trochou skořice, pomůže vašemu žaludku rychleji trávit a tím mu ulehčí od zdlouhavého vstřebávání sacharidů. Dokáže rovněž zvyšovat hladinu inzulínu. A snižuje chuť na sladké, což je v průběhu Vánoc nepopiratelnou výhodou.

Foto: Profimedia.cz

Skořice

Vyvarovat by se jí měli lidé, kteří berou léky na ředění krve. Optimální denní dávka skořice by neměla přesáhnout tři gramy (menší množství než zarovnaná kávová lžička). Může také v těle vyprovokovat alergickou reakci. Takže postupujte s dávkováním pomalu.

Nezanedbatelně působí na pokožku, dokonce se jí přisuzuje účinek proti striím a celulitidě. Skořicové zábaly proti celulitidě jsou v nabídce mnoha kosmetických salónů. Takový zábal si lehce připravíme i doma. Stačí promíchat olivový nebo kokosový olej se skořicí a potírat postižená místa, která se prokrvují a tím dochází k postupnému odbourávání celulitidy.

Voňavá vanilka a skořice dokazují, že koření je takový preventivní domácí lékař, proto se vyplatí ho používat.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Druhá adventní neděle plná tradic a pověr

Vánoce jsou pro většinu z nás nejoblíbenějším svátkem roku. Váže se k nim mnoho tradic a pověr, které přežívají po staletí. Spousta z nich už ale také upadla...

Výběr článků

Načítám