Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší počítačový tablet

Novinky, mif

Jedním z nejvděčnějších dárků pod stromečkem bude počítačový tablet. Výběr je ale tak široký, že se v něm může ztratit i zkušený uživatel. Poradíme, podle jakých kritérií vybírat.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z nejvděčnějších dárků pod stromečkem bude počítačový tablet – pro děti i dospělé.

Článek

Na trhu je aktuálně více než šest stovek počítačových tabletů. Ty nejlevnější kusy se dnes dají podle nákupního rádce Zboží.cz pořídit za cenu okolo 1000 Kč.

Od nich samozřejmě nemůžeme očekávat totéž co od dražších modelů. Základní přístroje se zpravidla vyznačují horším dílenským zpracováním a použité materiály nejsou tolik odolné proti poškození.

Dražší stroje samozřejmě nabídnou také citelně vyšší výkon i lepší kvalitu použitých materiálů. Rozdíly je možné pozorovat také u displejů. Levnější panel lidé kromě nižšího rozlišení poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání.

Vyšší výkon za příplatek

Širší je u dražších tabletů také nabídka operačních systémů. Zatímco nejlevnějším strojům dominuje platforma Android, u dražších narazíte častěji také na iOS od Applu či Windows.

Není výjimkou, že tyto stroje nabídnou další pokročilé funkce, například dokážou nahradit při práci i notebook. Kromě dotykové obrazovky jsou totiž vybaveny plnohodnotnou klávesnicí.

Takové modely nabízejí prodejci už za sumy pohybující se pod hranicí deseti tisíc korun, jejich cena se ale klidně může vyšplhat až na sto tisíc. To už se ale bavíme o strojích určených pro opravdové profesionály.

Přestože je nabídka široká, mnoho nových tabletů před Vánocemi na trhu nepřibylo. Většina předních světových výrobců si totiž všechna esa schovává na začátek příštího roku. V Las Vegas totiž od 6. do 9. ledna vypukne největší světový veletrh se spotřební a výpočetní elektronikou International Consumer Electronics Show (CES).

Xiaomi Mi Pad: cena hraje prim

Vlajková loď společnosti Xiaomi je na trhu už několik měsíců. Mi Pad, stejně jako chytré telefony tohoto výrobce, lákal při svém uvedení atraktivním poměrem cena/výkon. Za deset tisíc byla jeho výbava skvělá. Před Vánocemi navíc tento tablet zlevnil o další tři tisíce.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Pad

I přes relativně nízkou cenu patří Xiaomi Mi Pad k těm nejvýkonnějším tabletům na trhu, směle se může měřit s konkurencí od společnosti Apple. Pracovní tempo u něj udává čtyřjádrový procesor nVidia Tegra K1 při frekvenci 2,2 GHz, který má k dispozici dále 2 GB operační paměti.

Velkou předností Xiaomi Mi Pad je také dotykový displej s úhlopříčkou 7,9 palce. Nabízí totiž nadstandardní rozlišení QXGA, tedy 2048 x 1536 obrazových bodů. Ve výbavě tabletu dále nechybí osmi- a pětimegapixelový fotoaparát, bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth. Kapacita úložného prostoru činí 16 GB a je ji možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet micro SD.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: nepodporuje LTE internet
  • Cena: 6500 Kč

Apple iPad Air 2 a Mini 3 – pod taktovkou nakousnutého jablka

Apple iPad Air 2 je jedním z nejtenčích tabletů na světě, jehož tloušťka činí pouhých 6,1 mm. Je tedy dvakrát tenčí než první generace jablečného počítačového tabletu. Přesto je jeho výkon až dvanáctkrát vyšší než v případě předchůdce, po grafické stránce je Air 2 dokonce až 180krát rychlejší ve srovnání s první generací iPadu.

Foto: archív výrobce

Oba nové iPady vedle sebe

I přes nárůst výkonu nijak dramaticky nepoklesla výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky by se novinka měla obejít až deset hodin. Nová generace iPadu má také po vzoru iPhonů čtečku otisků prstů zabudovanou v domovském tlačítku pod displejem.

Čtečku otisků prstů má i druhá novinka – iPad Mini 3. Ten je stejně jako předchůdce vybaven 7,9palcovým Retina displejem. Proti tomu větší Air 2 nabídne úhlopříčku 9,7 palce. Verze mini však nabídne pouze pětipalcový fotoaparát, zatímco Air 2 má osmimegapixelový. Oba zvládnou natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD).

  • Klady: brilantní odezva operačního systému iOS, čtečka otisků prstů
  • Zápory: nepodporuje paměťové karty
  • Cena: od 10 700 Kč (iPad Mini 3); od 13 490 Kč (iPad Air 2)

Samsung Note 4: napůl mobil, napůl tablet

Svou výbavou patří Galaxy Note 4 k tomu nejlepšímu, co je možné aktuálně zakoupit. V prodeji se objeví dvě výkonnostní verze. Jedna nabídne čtyřjádrový procesor s taktem 2,7 GHz, druhá osmijádrový čip, jehož čtyři jádra budou udávat pracovní tempo na frekvenci 1,9 GHz a zbylá čtyři na 1,3 GHz. V obou případech se operační paměť pochlubí kapacitou 3 GB.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 4

Displej nového phabletu od společnosti Samsung nabídne úhlopříčku 5,7 palce a rozlišení 2560 x 1440 pixelů. Ovládat jej půjde stejně jako u předchozích generací kromě dotyků také speciálním perem – tzv. stylusem, který bude stejně jako u všech předchozích generací součástí balení.

Ve výbavě čtyřky, která pracuje pod operačním systémem Android, nechybí ani 16megapixelový fotoaparát na zadní straně phabletu. Pro videokonference pak slouží druhý objektiv vepředu, který je doplněn o 3,7megapixelový snímač. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 32 GB a je možné ji dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: špičkový výkon
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 21 500 Kč

Sencor Element 7 – sází na elegantní vzhled

Sencor Element 7 sází především na nízkou prodejní cenu. Výrobce však navíc zapracoval také na vzhledu samotného přístroje, díky čemuž zařízení nepůsobí na rozdíl od většiny stejně drahých konkurentů tak laciným plastovým dojmem.

Foto: archív výrobce

Sencor Element 7

Přístroj je navíc poměrně lehký, váží dokonce ještě méně než populární iPad Mini od společnosti Apple, což není u levných modelů zas tak obvyklé. Zamrzí snad jen hardwarová tlačítka, která jdou mačkat přece jen o něco hůře než ta virtuální na displeji. Mohlo však jít jen o chybu testovaného kusu.

V ostatních parametrech se tablet příliš neliší od ostatních levných konkurentů. Sedmipalcový displej má rozlišení 800 x 480 pixelů, procesor Allwinner A13 pracuje na frekvenci 1,2 GHz a k dispozici má 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor.

  • Klady: elegantní vzhled, nízká cena
  • Zápory: hardwarová tlačítka jdou obtížněji mačkat
  • Cena: 1200 Kč

Acer Iconia Tab B1 – na značce záleží

V nabídce levných počítačových tabletů nejsou jen cizokrajné značky, stále častěji se o segment cenově nejpříznivějších přístrojů zajímají také renomovaní výrobci. Příkladem může být model Acer Iconia Tab B1, který se prodává už za méně než dva tisíce korun.

Foto: archív výrobce

Acer Iconia Tab B1

Stroj vybavený operačním systémem Android má sedmipalcový displej s LED podsvícením, který nabízí velice věrný obraz a živé barvy. Dotykový panel má navíc vyšší rozlišení než konkurence z řad nejlevnějších přístrojů, konkrétně 1024 x 600 obrazových bodů.

Srdcem Iconie B1 je dvoujádrový procesor s taktem 1,3 GHz. Kapacita operační paměti dosahuje hodnoty 1024 MB. Tablet od Aceru kromě výbavy sází také na širší nabídku barevných kombinací. Kromě černé a bílé je možné zakoupit také červenou a stříbrnou.

  • Klady: v dané cenové kategorii poměrně slušný displej
  • Zápory: kamera tabletu má nízké rozlišení 0,3 MPx
  • Cena: 1700 Kč

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám