Hlavní obsah

Druhá adventní neděle plná tradic a pověr

Vánoce jsou pro většinu z nás nejoblíbenějším svátkem roku. Váže se k nim mnoho tradic a pověr, které přežívají po staletí. Spousta z nich už ale také upadla v zapomnění. Naši předci by se jistě divili, jak se mnohé původní tradice Vánoc od dnešního moderního pojetí liší.

Foto: Profimedia.cz

Na adventním věnci již hoří dvě svíce.

Článek

Kvůli snaze připomenout, že smyslem Vánoc není jenom obdarovávání se a honba za dárky, se některé staré zvyky snažíme oživit. I proto, aby se z vánočního času nevytrácela ona poetická symbolika, tajemství a závoj adventního očekávání.

Klasické symboly Vánoc

Podívejme se proto na některé tradiční symboly Vánoc a jejich specifický jazyk. Například adventní věnec odkazuje ke kruhu, který je symbolem cyklu života a koloběhu roku. Starý rok končí a nový začíná. Kruh, který nemá konec ani začátek, nám připomíná věčný život a znovuzrození, tedy i zmrtvýchvstání Ježíše Krista o Velikonocích.

Jedná se přitom o mladší vánoční symbol, který se poprvé objevil v Hamburku na počátku 19. století v místním sirotčinci. Byl to zpočátku velký dřevěný kruh s 23 svíčkami, upevněný pod stropem. Dnes čtyři svíčky znázorňují čtyři adventní neděle před Vánocemi.

Tradičním symbolem českých Vánoc je vánočka. Správně se plete z devíti copů. Spodní čtyři symbolizují čtyři živly, tedy oheň (Slunce), vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři copy představují rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva copánky se upínají k tomu, co vede člověka nejvýše, tedy k vědění a lásce.

Foto: František Petrák, Právo

Vánočka

Dalším typickým symbolem českých Vánoc je jablko, ze kterého se věštila budoucnost. Všichni známe pověru o tom, že objevíme-li v rozkrojeném jablku o Štědrém dni hvězdu, povede se nám dobře a budeme šťastní a zdraví po celý následující rok.

Foto: Profimedia.cz

Jaký obraz uvidíme po rozhrojení?

Hvězda je totiž po staletí chápána jako mocná síla, která dokáže ovlivňovat osudy lidí. Betlémská hvězda, jako vánoční a křesťanský symbol, zase ukazovala cestu k narozenému Ježíškovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Děti mohou psát Ježíškovi na Boží Dar

Děti se nedočkavě těší na Vánoce a Ježíškovi píší svá přání do dopisů. Někdy je nechávají za oknem, kde si je podle tradice Ježíšek osobně vyzvedne. Děti ale...

Barborka aneb snítka plná paradoxů

Křehké kvítky barborek měly zaručit budoucí rok plný lásky, dokonce s výhledem na svatbu. Přesto občas své majitelce dokázaly řádně zkomplikovat život. A to...

Výběr článků

Načítám