Hlavní obsah

Na adventních trzích v Budapešti tuctové zboží nenajdete

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Svařené víno a maďarské speciality provoněly centrum Budapešti. Na zdejším Vörösmartyho náměstí se od 28. listopadu do 31. prosince konají tradiční adventní trhy. Nečekejte však žádné kýče. Je totiž dohlíženo na to, aby se zde neprodávalo tuctové zboží.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Adventní trhy na Vörösmartyho náměstí v Budapešti

Článek

Vánoční budapešťské trhy patří mezi deset nejkrásnějších v Evropě a kouzlo se jim opravdu odepřít nedá. Stánkaři lákají turisty na tradiční kuchyni, ať už na maďarské klobásy, langoše či gulášovou polévku.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Na adventních trzích v Budapešti se dají sehnat tradiční speciality.

Člověk si za oblíbené speciality na naše poměry trochu připlatí, kelímek svařáku stojí v přepočtu asi osmdesát korun, klobása potom dvě stovky. Obojí však chutná báječně.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Kelímek svařeného vína stojí v Budapešti v přepočtu asi osmdesát korun.

Kdo má raději sladké, může si dát tradiční kürtőskalács, což je něco jako náš trdelník anebo ochutnat populární štrúdl či marcipánové kuličky. Adventní trhy však nenabízejí pouze kulinářské dobroty, ale také rozmanitou nabídku rukodělných výrobků.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Na trzích se dají najít i marcipánové dobroty.

Maďaři ve dřevěných stáncích představují národní kulturu. Koupit se tu dají lidové a řemeslné předměty od malované keramiky a šperků, přes typicky maďarsky vzorované krajky a kroje, vyřezávané dřevěné píšťaly, až po výrobky z kůže. Speciální porota dokonce kontroluje, aby se nenabízelo tuctové zboží, ale umělecká kvalita.

Foto: Novinky

Prodejci nabízeli keramické výrobky

Na náměstí není nouze ani o doprovodný program. V rohu stojí jeviště, na kterém se přes den a večer konají koncerty jazzové a pouliční hudby. Trhy jsou ve všední dny otevřeny od desáté ranní do devíti do večera, o víkendu stánky zavírají ještě o hodinu později.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Horské hotely hlásí na konec roku volné pokoje

Hotely a pensiony v největších tuzemských lyžařských střediscích jsou na konec roku obsazené povětšinou ze tří čtvrtin. Hlavní klientelu silvestrovských pobytů...

Výběr článků

Načítám