Hlavní obsah

Jak předcházet nejčastějším škodám adventu a Vánoc

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastal sváteční čas adventu a pro mnohé z nás zároveň nejhektičtější období z celého roku. Aby oslavy blížících se Vánoc proběhly podle vašich představ, musíte překonat při přípravách na ně i během nich mnohé nástrahy, pro tento čas velmi typické.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči často vyjíždějí k požárům způsobeným z hořících svíček na stromečku či adventním věnci.

Článek

Ve spolupráci s pojišťovnou UNIQA, která podle svých škodních statistik zpracovala nejčastější škody adventu a Vánoc, vám přinášíme deset z nich, včetně rad, jak jim předejít.

S vánočním úklidem a výzdobou to nepřehánějte

Naprostá většina českých hospodyněk absolvuje před vánočními svátky doslova uklízecí maratón. Vyklízejí skříně, leští okna, zbavují prachu a nečistot i místa, na která si po celý rok ani nevzpomenou. A nakonec domácnost nebo dům ještě slavnostně vyzdobí.

Podle statistik pojišťovny jsou však úrazy při úklidu ihned po zraněních z rekreačního sportu druhé nejfrekventovanější mezi událostmi tohoto druhu ve volném čase. V období listopadu a prosince jim dominují pády ze štaflí.

Chcete-li si svůj dům vánočně osvětlit, pozor na pravidla pro práci s elektrickým proudem a zkontrolujte si elektroinstalaci.

Hořící svíčky nenechávejte bez dozoru

Ještě před deseti lety hasiče zaměstnávaly požáry způsobené svíčkami na vánočních stromcích. Nyní se stalo trendem více zapalovat svíčky během adventu, zejména na adventních věncích. Hasiči tak častěji vyjíždějí k požárům v průběhu celého prosince, kdy je způsobí hořící svíčky právě z adventního věnce.

Pokud nechcete figurovat ve statistikách hasičů i pojišťoven, nenechávejte zapálené svíčky bez dozoru. Máte-li malé děti, schovejte zápalky a zapalovače z jejich dosahu a poučte je, aby si nevytvářely vánoční atmosféru bez vašeho dozoru.

Nevstupujte bezhlavě do vozovky

Advent je tradiční období nákupních dostihů. Mnozí lidé mají plnou hlavu toho, co je třeba ještě koupit, zařídit, koho čím obdarovat, jak stihnout to či ono. Přitom se ve spěchu méně soustředí na základní úkony, realizované běžně stokrát a tisíckrát.

Chodci vstupují bez rozhlédnutí do vozovky, nervózní řidiči ve šňůrách a v pruzích vedle sebe mohou přehlédnout lidi na přechodu nebo proplétající se hadem vozidel. V prosinci každoročně přibývá chodců sražených na ulici ve městech. Loni Uniqa likvidovala o 20 procent více takových škod z povinného ručení než v předcházejících měsících.

Pozor na sváteční řidiče

Těsně před Vánoci a mezi vánočními a novoročními svátky se vydávají na cesty sváteční řidiči, kteří jedou s rodinou na hřbitov a na návštěvy blízkých a přátel. V té době jsou komunikace plnější než jindy a riziko střetu je vyšší. Sváteční řidiči nemají tak dobře zažité návyky, nereagují tak rychle jako ostřílení mazáci silnic.

Při zazimování chaty vypusťte vodu z trubek

Vodovodní škody nemají sice nic společného s Vánoci jako takovými, ale jsou typické pro toto období a ve svém důsledku vám mohou Vánoce pokazit. Vznikají prasklým potrubím, nejčastěji způsobeným náhlým výrazným poklesem teploty. Jsou to nejčastější zimní škody v pojištění domků a domácností. Při zazimování chaty nebo chalupy proto nezapomeňte vypustit vodovodní systémy.

S konzumací alkoholu to nepřehánějte

Svařák u stánku, grog na zahřátí, přípitek s přáteli. To prostě k předvánočnímu období patří. Vždy si ale promyslete, jaký program vás po popíjení čeká. Zda nebude potřeba někoho odvézt autem či zda se nechystáte sportovat. Pověstná „jedna sklenička“ už byla příčinou mnoha nehod a úrazů, a navíc často nezůstalo jen u jedné.

Pamatujte i na to, že má-li alkohol příčinnou souvislost se vznikem škody nebo její výší, může vás pojišťovna potrestat zkrácením pojistného plnění.

Moderním nešvarem je kromě jízdy autem dnes hlavně lyžování pod vlivem alkoholu, na které není dosud obecně nastaven účinný postih.

Rekreační chatu dobře zabezpečte

Chaty a chalupy jsou v zimním období terčem vloupání častěji než v jiných ročních obdobích. Advent, vánoční a novoroční svátky jsou podle statistik pojišťovny již tradičně největší sezónou zlodějů.

Nezvaným hostům ovšem často nahrává neopatrnost klientů. Ponechají například volně přístupné žebříky, které umožňují vniknout do domu z vyššího patra, které už mnohdy není zabezpečené tak jako přízemí.

Zbytečně neupozorňujte na nákupy drahých dárků

Zloději jsou na přelomu roku velmi aktivní, dokonce podstatně více než v období letních dovolených. Částečně jim nahrává i kratší den, mnohdy však těží z neopatrného počínání lidí.

Například rodina si pořídí jako dárek pod stromeček nový televizor, kameru či jinou elektroniku. Pokud obaly od nich viditelně odložíte k popelnici, jako byste vypsali zloději pozvánku. Ten už ví, kde se nachází zcela nové zboží, zná už značku, parametry a odhadne, kolik se na tom dá vydělat.

Pozor na silvestrovskou pyrotechniku

Bujaré veselí spojené s petardami a další pyrotechnikou občas skončí i neštěstím. Největším nebezpečím jsou samozřejmě úrazy, často velmi těžké.

Nezapomínejte na volných prostranstvích po sobě zbytky petard po oslavě uklidit, aby se nedostaly do nepovolaných dětských rukou. Dbejte i na to, abyste svým ohňostrojem nepoškodili cizí majetek.

Zbytečně na sebe neupozorňujte na sociálních sítích

Nebuďte příliš sdílní na sociálních sítích, nefoťte se s novými dárky, neinformujte o svém odjezdu. Nezapomeňte, že na sociálních sítích brouzdají i nenechavci, kterým můžete výrazně zjednodušit jejich nekalé plány.

U stále většího počtu odhalených pachatelů se policie a s ní i pojišťovna dozví, že přesné informace o oběti získali z jejího vlastního facebookového profilu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Co Čechům vadí na Vánocích

Češi Vánoce milují, přesto k nim mají i velké výhrady. Vadí jim hlavně davy v obchodech či předvánoční výzdoba už od počátku podzimu. Na druhou stranu na...

Výběr článků

Načítám