Hlavní obsah

Minimálně pětina Čechů pošle letos o Vánocích příspěvek na charitu

Novinky, bab

Mnozí Češi o Vánocích myslí i na hendikepované či starší spoluobčany a chystají se je nějakým způsobem podpořit. Podle aktuálního průzkumu GE Money Bank se na charitu o letošních Vánocích chystá přispět každý pátý Čech. Většina dárců pošle finanční příspěvek na zdravotní a sociální služby, péči o seniory a také o lidi s hendikepem.

Jak lidé pohlížejí na charitu v období VánocVideo: Novinky

 
Článek

„Lidé na charitu přispívají čím dál častěji, a to nejen o Vánocích, ale i v průběhu celého roku. Podle průzkumu polovina z těch, kteří letos pošlou vánoční finanční dar, přispívá stejnou částkou pravidelně,“ uvedla Milada Franek z GE Money Bank.

Peníze lidé posílají i během roku

Letos o Vánocích chce podpořit dobročinné či jiné neziskové organizace každý pátý Čech, ukázal průzkum GE Money Bank. Většina lidí se rozhodla pro finanční dar. Chystají se přispět částkou až 500 korun.

„Existuje nicméně řada dalších způsobů, kterými je možné přispět na charitu, nemusejí to být jen peníze. V GE Money Bank každoročně nakupujeme dárky pro dětské domovy. Letos společně kupujeme téměř 250 dárků,“ doplnila Milada Franek.

Podle průzkumu lidé, kteří se chystají poslat o Vánocích peníze na charitu, přispívají často i během roku. Polovina dotázaných zhruba stejnou částkou, třetina pak připustila, že je o Vánocích štědřejší. Další dvě pětiny lidí se ještě nerozhodly, zda o Vánocích nějak finančně přispějí.

Častěji než Češi jsou ochotni poslat peníze Moravané a také příslušníci starší generace spíše než mladí lidé. Pražané jsou zase štědřejší a darují vyšší částky.

Podpora má mnoho podob

Více než polovina letošních dárců pošle peníze na zdravotní a sociální služby. Třetina přispěje na péči o seniory a hendikepované, čtvrtina na krizovou a humanitární pomoc.

Mladí lidé svými finančními dary podporují častěji aktivity pro mládež, životní prostředí a ekologii. Zhruba třetina dárců má již svou oblíbenou instituci, které daruje peníze pravidelně.

Většina lidí však přispívá každý rok jiné organizaci a více než čtvrtina dotázaných dělí zasílané peníze mezi několik organizací současně.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Přispějete letos před Vánoci na charitu?
Ano
34,9 %
Ne
65,1 %
Celkem hlasovalo 392 čtenářů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám