Hlavní obsah

Časté stresory, které ničí vánoční pohodu

Novinky, bok

Na vánoční období se těší řada lidí. Na dárky, stromeček a adventní atmosféru jako takovou. Jenže kromě pohody musejí mnozí lidé počítat ještě s něčím - se stresem. Ten je v předvánočním období téměř všudypřítomný. Přitom si ho mnohdy způsobujeme zcela zbytečně.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce mají být svátky klidu, pohody a rozjímání. Aby takové opravdu byly, můžeme z velké části ovlivnit my sami.

Článek

Všichni víme, že Vánoce mají být obdobím klidu, rozjímání a pohody. Jenže příjemným pocitům spojeným s tímto obdobím často předcházejí zcela jiné chvíle. Hektické uklízení, shánění dárků, celkové nestíhání, a stresování se s řadou dalších věcí.

Pak to mnohde dopadne tak, že na Štědrý den, kdy už si konečně můžeme vydechnout, to naopak v některých rodinách graduje, a místo pohody jsou na denním pořádku výčitky nebo dokonce hádky.

Přitom je poměrně jednoduché se takovým nepříjemným situacím v předvánočním období buď alespoň trochu, nebo zcela vyhnout. Někdy k tomu stačí trocha předvídání nebo plánování.

„Je dobré, aby si lidé vůbec uvědomili, že toto období může být více stresující. Už to je základ,” říká Elaine Rodinová, psycholožka na State College v Pensylvánii.

Pokud si k tomu uvědomí, čeho se vyvarovat, aby si zbytečně neničili sváteční pohodu, budou Vánoce možná o dost klidnější a pohodovější. Přehled chyb, kterým se v předvánočním čase máme raději vyhnout, přinesl server Health.

Příliš velká očekávání 

Hlavní problém v čemkoli, co si v předvánočním období dáte za úkol, může být přílišné očekávání, které od výsledku požadujete. Ano všichni chceme, aby naše domácnost a sváteční tabule vypadaly bezchybně, když ale nebude vše seřazeno na milimetr, také se nic nestane. Ani když vám při přípravě salátu „ulítne” ruka s některou ingrediencí. Vždycky se to dá nějak vyřešit.

Chcete-li udělat něco pro svůj klid, nejlépe některá očekávání zcela zrušte, radí psycholožka Shilagh Mirgainová z University of Wisconsin-Madison. „Čím více totiž naše mysl bloudí a řeší, co všechno nás čeká, tím méně jsme šťastní,” vysvětluje.

Neoblomné dodržování tradic 

Tradice jsou důležitou součástí Vánoc. Mnozí se jich striktně ale drží jen proto, že si je pamatují z dob svého dětství. Ne všichni je mají v oblibě, a tak při jejich dodržování může být vše možné, jen ne klid a pohoda. „Lidé často mají pocit, že potřebují mít v životě nějakou tradici, něco, co se nemění. Někdy je ale čas na změnu. Tradice zcela rušit nemusíte, jen je upravte natolik, aby vyhovovaly všem,” radí psycholožka.

Peníze jako hlavní problém 

Podle předvánočního průzkumu společnosti American Psychological Association řada lidí udává, že největším problémem, který je v tomto čase stresuje, jsou peníze. V horším případě také to, že ve snaze uspokojit všechny, si půjčují a pak ještě dlouho splácejí.

Chcete-li se podobným problémům vyhnout, nastavte si pevný limit, který nepřekročíte, navrhuje psycholožka Carol Goldbergová.

Nákup vánočních dárků 

Dárky jsou součástí Vánoc. I bez nich by to ale byly pořád ty stejné svátky. Mnozí lidé však mají pocit, že musí svým blízkým koupit nejlépe vše, o co si řekli nebo napsali. Jenže s tím bývá právě spojen velký stres, ne každý totiž má na to, pořídit všechno. Čím delší pak seznam dárků je, tím větší nervy s tím jsou.

O to víc to platí u dětí, které Ježíškovi píšou mnohdy celé romány. „Je dobré jim vysvětlit, že není zaručené, že dostanou všechno, o co si napsaly. A to samé by si měli uvědomit i dospělí. Ale nejen ti, kteří nakupují, ale i ti obdarovaní, uvedl Carl Greiner, psychiatr na University of Nebraska Medical Center.

Ruku v ruce s přibývajícím stresem může jít u dospělých i pocit viny, že jejich dárek nebyl vhodný nebo ten nejlepší.

Nevhodná strava 

Spouštěčem stresu a špatné nálady může být v předvánočním období i větší konzumace ne zrovna zdravých pokrmů. A to po nich nemusíte ani nic přibrat, aby vám neudělaly dobře. Stačí, že se přejíte sytými jídly a bude vám těžko. V takové situaci je pak jen málokdo optimista a myslí pozitivně.

Nemusíte se rovnou zříkat laskomin a pokrmů, které k Vánocům patří, jen je konzumujte s rozumem, ať na Štědrý den nebo jindy neskončíte místo u televize v nemocnici, třeba se žlučníkovým záchvatem.

Vánoční večírky 

Součástí předvánočního času jsou i různé předvánoční, vánoční nebo jen jednoduše svátečně laděné večírky. Jejich počet v průběhu prosince stoupá geometrickou řadou. Pokud chcete všem vyhovět, a alespoň na každém večírku se na chvíli ukázat, může to být velmi vyčerpávající. Třeba už jen kvůli tomu, že nebudete stíhat vše ostatní, co je potřeba.

Nejlepší je z pozvánek vybrat opravdu jen ty akce, kterých se buď musíte povinně účastnit, nebo na kterých je zdvořilé se ukázat. Ostatní slušně odmítněte, pomůžete tím sami sobě.

Rodinné sešlosti

Kromě příprav a dárků jsou Vánoce také obdobím setkávání se s rodinou. Už to samo o sobě může být pro mnohé nepříjemné. O to víc v případech, když v rodině nepanují zrovna dobré vztahy.

Chování všech členů rodiny určitě neovlivníte, ale můžete se alespoň pokusit o to, aby vše proběhlo v co největším klidu. Zapomeňte proto na výčitky, popichování a stěžování. A pokud víte, že se někteří jedinci z rodiny navzájem nemusí, zkuste je pozvat nebo navštívit odděleně. Je to čas navíc, ale za klid a pohodu to stojí.

Ponocování 

Ke klidu v předvánočním shonu nepřispívá ani fakt, že chodí mnozí z nás spát později, než je obvyklé. Den je najednou kratší, nezbývá čas na všechno potřebné. A tak třeba místo abychom pracovali, sháníme dárky, a pracovní resty doháníme doma po večerech. Je to pochopitelné, ale nedoporučujeme to moc dlouho.

Nedostatek spánku zatěžuje organismus a při vyšších hladinách stresu může organismus mnohem snadněji zkolabovat.

Vzpomínky na blízké

Vánoce jsou také obdobím, kdy častěji než jindy myslíme na své blízké, kteří nás opustili. I to na klidu moc nepřidá. Nenechte si ale smutek přerůst přes hlavu, ať už vaše ztráta byla jakákoli. Život tím nevrátíte, a opět ublížíte jen sami sobě.

Já sám/sama

Jakýmsi nepsaným pravidlem Vánoc se stalo, že mnozí lidé mají pocit, že se přípravami a vším dalším musí tak nějak předvést, co všechno umí. A tak sami uklízejí, vaří, pečou, zdobí atd. Když se k tomu připočte ještě pravidelná docházka do zaměstnání, není to rozhodně malý seznam.

Nikde není psáno, že musíte dělat všechno sami. Pokud to jde, kupte si nebo si nechte napéct cukroví, úklid můžete svěřit firmě. Pak budete mít víc času na vše ostatní. A nikdo vás za to rozhodně odsuzovat nebude.

Nereálná rozhodnutí do nového roku 

Součástí vánočního období jsou kromě klasických příprav i předsevzetí, co v novém roce uděláme jinak, změníme, s čím přestaneme atd. I to může být součástí začarovaného kruhu, kvůli kterému budeme ještě před koncem roku ve stresu.

Ať už si dáte za cíl cokoli (přestat kouřit, zhubnout atd.), stanovte si rozumnou hranici. Nereálné cíle totiž bývají tím hlavním, proč až od 30 % novoročních předsevzetí opouštíme už v průběhu prvního měsíce nového roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Stres v manželství ohrožuje vztah i zdraví

Stresující manželství může mít nedozírné následky nejen na samotný vztah, ale i na zdraví, což potvrdilo hned několik vědeckých studií. Příliš mnoho stresu...

Výběr článků

Načítám