Hlavní obsah

Adventní kalendář má dětem připomenout přípravy na příchod Ježíše Krista

Novinky, Dana Sokolová

Adventní kalendáře jsou v oblibě u dětí i dospělých. Jejich historie je poměrně dlouhá. Sahá až do roku 1851, kdy byl ručně vyroben úplně první kalendář spjatý s křesťanským adventem. Tenkrát se jednalo o umělecké dílo a do podoby dnešních kalendářů měl opravdu daleko.

Foto: Profimedia.cz

Pokud jsou rodiče šikovní a mají čas, mohou si kalendář vyrobit i sami doma.

Článek

První tištěný adventní kalendář spatřil světlo světa až v roce 1908, kdy mnichovský tiskař Gerhard Lang z Maulbronnu vytiskl kalendář s malými barevnými obrázky přilepenými na lepence. Pojmenoval jej "V zemi Ježíškově" a byl vystřihovací. Otevírací okénka kalendář získal až o pár let později.

Původně na kalendářích byly zobrazeny liturgické výjevy z bible, které vypadaly jako části vesnic nebo měst a měly tak připomínat církevní svátky. V okýnkách vyrobených z tvrdého papíru byly ukryty obrázky, verše či citace z bible.

Foto: Profimedia.cz

Tak tomu bylo až do druhé světové války, kdy byl rozmach kalendářů zastaven. Po skončení války se lidé k tradici kalendářů vrátili, nicméně každý národ si jej už uzpůsobil k obrazu svému. Tím se postupně začal vytrácet církevní podtext této tradice.

Což je samozřejmě velká škoda. Adventní kalendář měl dětem připomenout vánoční událost popisovanou v bibli a samotné poselství adventní doby a příprav na příchod Ježíše Krista.

Dnešní kalendáře mají především potěšit děti. Na trhu je jich nepřeberné množství - od jednoduchých čokoládových, po kreativnější plné hraček či jednotlivých dílků stavebnice.

Pokud jsou rodiče šikovní a mají čas, mohou si kalendář vyrobit i sami doma a naplnit jej čímkoliv, co obdarované dítě potěší. Kreativitě se meze nekladou.

Foto: archív

Lampa Adventní Kalendář Sněhulák - krásný adventní kalendář určený na 24 malých dárků či sladkostí během adventu. Zároveň nabízí i příjemné světlo. LED žárovky schované za pergamenem příjemně osvětlí každou místnost a navodí příjemnou atmosféru.

Foto: Legler

Adventní kalendář Los - Krásný oboustranný Los obsahuje celkem 24 šuplíčků (12 na každé straně), kam můžete dítěti uschovat různé malé dobroty a tím tak zkrátit čas čekání na Vánoce.

Foto: Lego

Lego Star Wars Adventní kalendář - Každý prosincový den jeden dárek ze Star Wars – včetně mini modelů hvězdných lodí, vozidel a dalších. Po nasbírání 24 dárků, rozbal hrací podložku a přehraj si zábavné scény z planety Hoth – potěšíš tím celou rodinu.

Foto: Lego

Lego Friends Adventní kalendář 2014 - Obsahuje minifigurky-panenky Mii a Ewy s 24 sestavitelnými překvapeními v kalendáři. Pomoz jim připravit chutnou vánoční večeři a pak se podílej se na jejich radosti při rozbalování dárků.

Foto: Playmobil

Adventní kalendář - Země Jednorožce - Balení obsahuje spoustu zvířátek i nádhernou klenotnici s prstýnkem. Stavebnici doplňuje papírové pozadí s motivem pohádkového světa. Stavebnice je vhodná pro děti od 4 let.

Foto: Mall

Playmobil Adventní kalendář Policie s překvapením a poukaz na slevu 100 Kč. V každém okénku je překvapení, které dokreslí scénu se zloději v muzeu.

Foto: Yankee Candl

Yankee Candle Adventní kalendář plný vánočních a zimních vůní. Obsahuje čajové svíčky vůní Iicles, Angels Wings, Snowflake Cookie, Cranberry Ice, Christmas Cookie a Christmas Garland. Cena: 499 Kč

Foto: Lindt

Lindt Adventní kalendář vánoční trh 115g - minikuliček - čokoládové bonbóny formované z mléčné čokolády s různými náplněmi.

Foto: Mekeler na Fler.cz

Adventní kalendář - Pohlazení na duši - možno použít i jako šperkovnici - 24 krabiček. Vhodné k zavěšení, či k postavení. Oboustranné šuplíčky umožňují zdobení z obou stran.

Foto: Julián na Flér.cz

Adventní kalendář ušitý z bavlněných látek, vyztužený termolínem o velikosti 43 x 67 cm

Foto: Ahoj-2012 na Flér.cz

Set se skládá z 24 kusů sáčků a 24 kusů bílých nálepek. Domečky lze popsat nebo pomalovat křídou. Tímto si mužete vytvořit svoje vlastní adventní městečko. Pokud se Vám to hned nepovede lze to jednoduše smazat vlhkým hadrem a začít znovu.

Foto: Tchibo

Adventní kalendář - 24 látkových sáčků pro naplnění podle vlastní fantazie – každý sáček cca 14 x 11 cm, rypsové stužky v různých délkách k uzavření a zavěšení.

Foto: Haribo

Originální kalendář v sobě ukrývá různá sladká překvapení. Každý den na děti čekají různé druhy bonbónů Goldbären Minis,Christmas Minis,Tropi Frutti Minis, MAOAM Würfe, MAOAM Pinballs a další.

Foto: Mixit

Snídaňovo-svačinový adventní kalendář. V každém okénku najde obdarovaný přesně jednu poctivou porci na zahnání hladu - Mixitky, snídaňové kaše i müsli.

Foto: Kinder

Adventní kalendář Kinder mini mix - každý den překvapení např. v podobě ježíška, soba, čokolády, kinder bueno, kinder country.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dětem zpříjemnit Vánoce v nemocnici

Již čtvrtým rokem se postupně mění dětská poliklinika Fakultní nemocnice v Praze Motole. Pod štětcem výtvarníka Libora Škrlíka vznikají originální...

Jak rozzářit oči dětem z dětských domovů

Není nic krásnějšího, než rozzářené dětské oči u vánočního stromečku. Není nic příjemnějšího, než pocit, že jsme někomu udělali radost. To všechno se může...

Výběr článků

Načítám